Hagyományápolás

2023.08.06. 06:55

Még az eső sem moshatta el a remek hangulatot az idei Tarjáni Zene Fesztiválon +fotók, videó

A németajkú településen több mint három évtizede megszervezett programon a zenéé és a szórakozásé volt a főszerep. A megnyitón átadták a Tarján Községért emlékérmet, s a település átvehette a megyei önkormányzat által készített imázsfilmet is.

Kemma.hu

Klinger Tamás polgármester adta át a díjat Prech Józsefnek, aki mögött felesége Katalin áll

Forrás: 24 Óra

Fotó: SG

Évtizedekkel ezelőtt indították útjára a településen a Tarjáni Zenei Fesztivált. Nem véletlen, hiszen akkor és azóta is megannyi kiváló zenekar, hagyományőrző kulturális csoport öregbíti Tarján hírnevét. Néhányan színpadra is léptek a három napos programon. 

Mint arról korábban beszámoltunk, már pénteken elindult a fesztivál, s a nulladik napon főként a fiataloknak szólt a program, bár Berecki Zoltán produkciójára is minden korosztályból érkeztek rajongók.

Szombaton kicsit még a nap is kisütött a megnyitó előtt, majd ismét elbújt, s csepegő esőben léphetett már színpadra a köszöntők, és a díjátadásra érkező. 

Klinger Tamás, a település polgármestere nyitotta meg a harmincegyedik fesztivált. Köszöntőjében kiemelte a helyi közösségek összefogását, a sok önkéntes támogató segítséget, amely segítette e nagyívű program megvalósulását. Kiemelte: az idén egy régi szép hagyományt visznek tovább, amely elismeri és megbecsüli a községért dolgozókat. Az idén a helyi általános iskola egykori tanára, a FaluTV megálmodója, az önkéntes tűzoltók egykori vezetője, sokak példaképe Prech József vehette át a Tarján Községért emlékérmet. A súlyos beteg díjazottat felesége, Katalin segítette a színpadra, s önkéntes tűzoltók vették körül. Mivel évek óta beszélni és mozogni nem tud, ezért gondolatait, köszönetét egy géphang, majd a mindig mellette álló felesége tolmácsolta. Ám így is dolgozik: a FaluTv egyik adását máig is ő vágja.

Erős Gábor országgyűlési képviselő felidézte sportpályafutásának indulását: első mérkőzését a tarjáni pályán játszotta, majd évtizedekkel később Prech József nyújtotta át neki azt a felvételt, amelyet akkor készített a játékáról. 

Meghatódva bújt napszemüvege mögé Palatin Anna, az iskola jelenlegi igazgatója is elcsukló hangon emlékezett vissza azokra az időkre, amikor Prech Józseffel találkozott még diákként, majd az egész tantestület nevében megköszönte a díjazott munkáját. 

Az elismerés átadását követően vadászkürt együttesnak tapsolhatott a sátorban összegyűlt közönség, majd a Seventeen Big Band Garandás Péterrel lépett a színpadra. Őket a Somorer Tánczgruppe követte a színpadon, s este a Takáts Tamás Dirty Blues Band után sramli parti következett.

Romanek Etelka, a megyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte a díjazottat, majd átadta az imázsfilmet, amelyet a megyei önkormányzat készített Tarjánról. A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat megyei identitás programja keretében jött létre. Tarján filmje itt is megtekinthető:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában