Jegyzet

2023.08.21. 11:00

Értékvédelem, avagy méz a lelke mindennek

Öt-hat kaptár öt-hat méhcsaládot rejtve állt a szomszéd ház udvarának kerítésénél. Amikor aztán eljött a pergetés ideje, Nagy bácsi felgyűrte az ingujját, és nekilátott. Az ő mézének eredete csak olyan szempontból volt bizonytalan, hogy a kertben és a környéken pompázó sok-sok virág nektárjából adódott össze az aranyló, természetes „szirup”.

Petrik József

Egy alkalommal az „öreg”, mint amolyan kíváncsi lurkót, megkínált a friss mézzel. Ám, amikor a kóstolás után meglátta a fancsali képemet, többet meg sem próbált „kedveskedni”. Hiába, no, gyerekkorom óta nem rajongok a mézért. De azért már ettem puszedliben, ittam teában, vajas kenyéren viszont azóta sem próbáltam ki.

Csemetéim születése után azonban nagyobb mézfogyasztók lettünk. Egy-egy náthát, meghűlést kiválóan lehetett vele otthon is orvosolni. A megvásárlásánál sem voltak gondok. Ha boltokban nem is volt akkoriban nagy választék, de amit tubusban vagy üvegben magyar – mondjuk – akácméz címén vettünk, az az is volt.

Azóta nagyot fordult a mézzel is a világ. A választék nagyobb lett az üzletekben, de ez elsősorban a silány, hamisított portékák következménye. Olyan importáruk illegetik-billegetik magukat a kereskedések polcain, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a virágok nektárjával. Sőt, talán a méhekkel sem… Ezt az ellentmondást oldhatja fel, hogy augusztus elejétől szigorodtak a hazai mézjelölési szabályok. Ezzel védve a méhészeket, a hungarikum akácmézet és minket, fogyasztókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában