Kérdések

2023.08.17. 20:00

A Közút válaszolt, de még mindig nem tudjuk, hogy szombattól jár-e majd a komp

A Közút szerint mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen szünetelnie a kompközlekedésnek Neszmélyen.

Goletz-DeáK Viktória

Nem kaptunk egyértelmű választ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től, arra kérdésünkre, hogy leáll-e a kompközlekedés szombattól Neszmély és Dunaradvány között. Azt viszont megerősítették, hogy egy műszaki hiba miatt jelenleg vizsgálaton van a hajó, amit helyettesítő komp pótol. De hogy meddig, az nem egyértelmű. A cég válasza szerint a neszmélyi komp korábban a Duna magas vízállása miatt ideiglenesen nem közlekedett, ahogy akkor a többi dunai komp sem. 

– Nagyjából ezzel egy időben egy sérülés miatt át kellett vizsgálni a kompot, így a szükséges javítási munkák idejére helyettesítő komp kezdte meg szolgálatát. Így szombat óta a Csanád nevű jármű teljesíti a menetrend szerinti feladatokat, mindaddig, amíg a Neszmély újra nem lesz bevethető. 

Mivel több kapitánnyal, váltásban látja el az üzemeltető a szükséges feladatokat, így csak időjárási körülmények, vízjárás miatt, vagy egyéb, előre nem látható technikai okok miatt állhatnak meg a kompjáratok. 

Társaságunk és az üzemeltetést ellátó szakcég is mindent megtesz azért, hogy a népszerű kompjáratok folyamatosan szolgálatban legyenek, ugyanakkor a közlekedőknek érdemes minden tervezett átkelés előtt tájékozódniuk az Utinform.hu oldalunkon. Ezen a linken a hasznos információk mellett a térképen zölddel jelöljük azt is például, ha a kompszolgáltatás üzemel, ez látható jelenleg is – válaszolták közleményükben megkeresésünkre. 

Mivel egyértelmű válasz nem érkezett a kompleállásával kapcsolatosan, újabb levelet küldtünk, amiben konkrétan arra kértünk választ, hogy szombattól lesz-e Neszmély és Dunaradvány között komp közlekedés. Azonban okosabbak ezután sem lettünk.

– A Csanád nevű helyettesítő komp augusztus 12-e, múlt szombat óta jár a Neszmély helyett (előtte való napokban a magas vízállás miatt a dunai kompok nem jártak). Ezt teszi mindaddig, míg a Neszmély helyreállítása nem történik meg. Tehát az üzemeltető és társaságunk is mindent megtesz azért, hogy a kompszolgáltatás folyamatos legyen – válaszolták újabb kérdésünkre. 

Mint arról korábban beszámoltunk: szombattól két hétig nem fog járni a neszmélyi komp. Erről a település közösségi oldalán osztottak meg információt. Úgy tudjuk, hogy egyrészt a hajó kapitánya megy szabadságra, másrészt a komp jelenleg műszaki vizsgálaton van Óbudán. Értesülésünk szerint olyan alkatrész igény merült fel a javítása során, aminek a beszerzése hosszabb időt vesz igénybe. A kompot jelenleg helyettesítő régebbi típusú hajó csak egy ideiglenes helyettesítő megoldás. Ráadásul ennek a hajónak szombattól máshol van szerződése és nincs másik helyettesítő komp, amit a Duna ezen szakaszának adottságai mellett üzembe helyezhetnének. 

Cikkünk megjelenése után a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya megkereste portálunkat és nyomatékosította: „Többször is egyértelműen és részletesen fogalmaztunk, hogy a komp folyamatosan jár és járni fog. Semmilyen alapja nincs annak a feltételezésének, hogy szombattól ne járna a komp.”
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában