Nem üzemel

2023.08.19. 12:00

A Közút ígérte, de nem üzemel a komp Neszmélyen - fotókon a Csanád búcsúja

Mégsem lesz zavartalan a kompközlekedés Neszmély és Dunaradvány között. Augusztus 19-én, szombaton reggel kikerült "A Komp nem üzemel" tábla is.

Goletz-DeáK Viktória

A hajó elment...

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Nem sokkal 11 óra előtt a Csanád nevű helyettesítő komp elhagyta a neszmélyi kikötőt, majd egy elegáns fordulattal Budapest felé véve az irányt lassan elhajózott a Dunán augusztus 19-én, szombaton. Nem sokkal később a kompkikötő bejáratához kikerült a tábla is:

A komp nem üzemel

A Kemma.hu fotósa éppen a helyszínen volt, hogy lencsevégre kapja a Csanád kihajózását. Az eset kapcsán ismét megkerestük a Magyar Közút Zrt-t, hogy megtudjuk, meddig nem ját majd a hajó. Az Utinform.hu oldalán ugyanis délelőtt még nem szerepelt, hogy szünetelne Neszmély és Dunaradvány között a kompközlekedés. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a település közösségi oldalán osztottak meg információt arról, szombattól két hétig nem jár majd a neszmélyi komp. Megtudtuk, hogy egyrészt a hajó kapitánya megy szabadságra, másrészt a komp jelenleg műszaki vizsgálaton van Óbudán. Értesülésünk szerint olyan alkatrész igény merült fel a javítás során, aminek a beszerzése hosszabb időt vesz igénybe.

A kompot helyettesítő, régebbi típusú Csanád csak ideiglenes megoldásként érkezett a helyszínre. Ráadásul a hajónak szombattól máshol van szerződése, és nincs másik helyettesítő komp, amit a Duna ezen szakaszának adottságai mellett üzembe helyezhetnének. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt-t is megkérdeztük, hogy meddig fog szünetelni a komp közlekedése. Ők akkor ezt válaszolták megkeresésünkre:

– A neszmélyi komp korábban a Duna magas vízállása miatt ideiglenesen nem közlekedett, ahogy akkor a többi dunai komp sem. Nagyjából ezzel egy időben egy sérülés miatt át kellett vizsgálni a kompot, így a szükséges javítási munkák idejére helyettesítő komp kezdte meg szolgálatát. Így szombat óta a Csanád nevű jármű teljesíti a menetrend szerinti feladatokat, mindaddig, amíg a Neszmély újra nem lesz bevethető. Mivel több kapitánnyal, váltásban látja el az üzemeltető a szükséges feladatokat, így csak időjárási körülmények, vízjárás miatt, vagy egyéb, előre nem látható technikai okok miatt állhatnak meg a kompjáratok. Társaságunk és az üzemeltetést ellátó szakcég is mindent megtesz azért, hogy a népszerű kompjáratok folyamatosan szolgálatban legyenek, ugyanakkor a közlekedőknek érdemes minden tervezett átkelés előtt tájékozódniuk az Utinform.hu oldalunkon. Ezen a linken a hasznos információk mellett a térképen zölddel jelöljük azt is például, ha a kompszolgáltatás üzemel, ez látható jelenleg is.

Mivel úgy véltük, hogy ez a válasz nem egyértelmű, újra rákérdeztünk a komp szünetelésére. 

– A Csanád nevű helyettesítő komp augusztus 12-e, múlt szombat óta jár a Neszmély helyett (előtte való napokban a magas vízállás miatt a dunai kompok nem jártak). Ezt teszi mindaddig, míg a Neszmély helyreállítása nem történik meg. Tehát az üzemeltető és társaságunk is mindent megtesz azért, hogy a kompszolgáltatás folyamatos legyen – válaszolták újabb kérdésünkre.

Cikkünk megjelenése után, augusztus 17-én, pénteken kora reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya megkereste portálunkat és nyomatékosította:

Többször is egyértelműen és részletesen fogalmaztunk, hogy a komp folyamatosan jár és járni fog. Semmilyen alapja nincs annak a feltételezésének, hogy szombattól ne járna a komp.

Augusztus 19-én nem sokkal 11 óra előtt mégis kikerült a tábla és elment a hajó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában