Állatvilág

2023.07.22. 15:40

Veszélyes ékszerteknősöket fogtak be a tatai Fényes-forrásoknál

Az idegenhonos teknősök veszélyeztetik a helyi mocsári teknősöket, illetve egzotikus parazitákat terjeszthetnek.

Kemma.hu

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet (SZVTE) munkatársai pár napja Tata városával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a Fővárosi Állatkerttel együtt dolgozva nekifogott a tatai Fényes-források Természetvédelmi Területen az idegenhonos, inváziós teknősök egyedeinek befogásának. Az egyesület honlapján arról számoltak be, hogy az a céljuk, hogy a hazai őshonos hüllőfajok védelme érdekében a tavakban található idegenhonos teknősfajok egyedeit eliminálják. A befogáshoz két darab speciális úszó csapdával dolgoztak.

„Az idegenhonos élőlények szándékos vagy nemtörődöm betelepítése, véletlen behurcolása vagy szökése bizonyítottan jelentős problémákat okoz az őshonos élőlények kiszorításával és/vagy pusztításával. Ez a folyamat kezdetben észrevétlenül, a szakemberek elől is rejtve zajlik, és mire az állományrobbanás érzékelhetővé válik, a veszély megfékezése, felszámolása is sokkal nehezebb és nagyságrendekkel drágább. A főként megunt háziállatként kikerült, nem őshonos teknősök közül a vörös- és sárgafülű ékszerteknősök élnek, szaporodnak és áttelelnek nagyobb egyedszámban a Fényesen a kedvező langyos forrásvíznek betudhatóan.”

Mint írták: jelenlétük több okból sem kívánatos. Elsősorban azért, mert a Kárpát-medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként jelentősen rontják azok életfeltételeit. Ezen felül egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik nem csak a mocsári teknősöket, hanem más őshonos vízi élőlényeinket is. Ezt erősíti meg a vonatkozó törvényi szabályozás is, ami szerint a vízi élettér ökológiai működésére az egyik legveszélyesebb inváziós faj a vörös- és sárgafülű ékszerteknős. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában