Fejlesztés

2023.07.23. 20:21

Újabb kerékpárutak épülnek Tatán - mondjuk, hol +térkép

Tata és környéke kerékpárút hálózatáról tartottak előadást a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság Nyári Szabadegyetemén.

Goletz-DeáK Viktória

Az elmúlt 13 évben több, mint 14 kilométer hosszú bringaút épült Tatán és környékén. A következő években pedig újabb szakaszok épülhetnek meg.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság 3. Nyári Szabadegyetemén Lakos Zsuzsanna, a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Projekt Irodájának vezetője tartott előadást Tatán, illetve a környékén megvalósult, valamint tervezett kerékpárutakról. Az előadásból megtudtuk, hogy Tatán 2010 és 2018 között épült meg a Kocsi úti és Dózsa György utcai kerékpárút, illetve az Öreg-tó körüli kerékpárút a Fáklya utca és az Alkotmány utca között.

Ekkor valósult meg a Tatabánya – Vértesszőlős – Tata településeket összekötő Általér kerékpárút is, ami meglévő belterületi kerékpárúthoz kapcsolódik. A bringaút 2021-ben kiérdemelte az ország legszebb kerékpárútja címet. A szakasz teljes hossza 6781,19 méter.

Az elmúlt öt évben épülhetett meg a Haranglábtól – Agostyánig tartó kerékpárút első üteme is 3376 méter hosszan. Végül a Baji úti kerékpárútat adták át utoljára. A szakasz az Ady Endre utcáról a Baji úttal párhuzamosan halad a Székely Bertalan utcáig.

Térképen a tervek
Térképen a tervek
Forrás: Beküldött

Azonban ezzel még korán sincs vége Tatán a belterületi kerékpárutak fejlesztésének. Lakos Zsuzsannától megtudtuk, hogy a Magyar Állam a Magyar Közúttal már megterveztette az öt összekötő kerékpárút szakaszt, amik a következő években - a forrás rendelkezésre bocsátása esetén - megvalósulhatnak:

Újhegyet is bekötik a kerékpárúba azzal, ahogy az Agostyáni kerékpárútat átvezetik a vasútvonalon. Ehhez az Agostyáni útról a Feszty Árpád utcán keresztül lehet kihajtani majd az Újhegyi útra és a Munkácsy Mihály úton át juthatunk ki a vasúti átjáróhoz. Illetve bekötik az Agostyáni kerékpárútat a belterületi kerékpárútra is. Itt a tervezett kerékpárút összeköti az Agostyáni utat a Bartók Béla utcával az Ady Endre úton keresztül. Az Oroszlányi úthoz a János patak mellett épülő gyalog- és kerékpárút vezet majd.

A kerékpárút további része a Fényes Fasoron megy majd tovább a fürdőig. Ehhez fog csatlakozni az Új út - Fényes Fasor kereszteződésétől induló  bringaút. Az Új útról a József Attila út irányába folytatódik majd, aminek egy szakasza elkanyarodik a Kakas utcába a Naszályi úti kereszteződésig. A Kocs felől érkező kerékpárutat is bekötik az Öreg tó melletti kerékpárútba, ami a Fellner Jakab utcától fog indulni. A Dadi utcán tovább haladva az Arany Jánosról hajthatunk ki a Környei útra, majd a Bánhidai útról a Naplókert utca felé visz tovább a bringaút a Fekete útig. Végül a Győri úton tervezett bicikliút a tatai ipari parkban található Eszterházy körutat köti össze majd a Tesco áruházat kiszolgáló Ring utcával.

− Tata 2023-ban elnyert a TOP Plusz pályázaton 300 millió forintot, amiből ezen szakaszok egy része épülhet meg a közeljövében. Ez az Alkotmány utcától a Fényes fürdőig fog tartani − magyarázta Lakos Zsuzsanna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában