Soha!

2023.07.18. 17:30

Tűzoltók mentettek ki az autóból egy gyereket - Tatabányán is megtörténhetett volna

Kis híján tragédia történt a napokban Révfülöpön: a tűzoltóknak kellett kimenekíteni a felhevült autóból azt a kisgyereket, akit a szülei hagytak a parkoló járműben. A gyerek véletlenül zárta magára a kocsit. Nemrégiben Tatabányán járókelők találtak kisgyereket egy kocsiban. Ott, Dózsakertben szerencsére nem történt nagyobb baj.

Kemma.hu

Bevásárolni indultak a szülei annak a kisgyereknek, akit végül tűzoltók szabadítottak ki a tűző napon álló, felforrósodott kocsiból. A kicsit a révfülöpi bevásárlóközpont udvarán parkoló autóban hagyták a szülők, akik a kocsikulcsot a gyereknél hagyták, ő azonban véletlenül bezárta magát az autóba. Mint arról a Bors is beszámot, a kicsit a szülei nem tudták kiszabadítani a kocsiból.

A helyi rendőrség szerint a kiérkező járőrök a badacsonytomaji hivatásos tűzoltókat hívták segítségül, akik az autó szélvédőjét betörve ki tudták nyitni az ajtót.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy hónappal ezelőtt Tatabányán okozott riadalmat egy autóban hagyott kisgyerek. Az eset Dózsakertben történt.

Egy idősebb nő az autójában hagyott egy kisgyereket arra az időre, amíg „beszaladt” a parkoló mellett lévő oktatási intézménybe. A kicsit két hölgy vette észre, akik az autóhoz lépve a négyévesforma kisfiú segítségére siettek. Ők mondták neki, hogy nyissa ki az ajtót, de nem tudta, ezért arra vették rá, hogy a biztonsági övét kikapcsolva másszon előre a kocsiban és nyomja meg az első ajtón a gombot, feloldva ezzel a központi zárat.

A szakemberek évről évre felhívják a figyelmet arra, hogy sem állatot, sem kisgyermeket nem szabad egyedül hagyni az autóban. Az év bármely szakában felelőtlenség ez – még résnyire leengedett ablak mellett is – nyáron azonban különösen veszélyes.

Szakértők szerint egy bezárt autóban 20 perc alatt 43 fokos hőség alakulhat ki már akkor is, ha a kinti hőmérséklet csupán 26-27 fok. Egy nyári napon pedig, amikor 30-35 fokot mérünk, 10 perc alatt akár 70 fokosra is forrósodhat a kocsi belseje. A test ilyen gyors hőemelkedése hőgutát okozhat.

Mit tegyünk, ha gyermeket találunk egy bezárt autóban?

Ha ilyet tapasztalunk, késlekedés nélkül értesítsük a rendőrséget és a mentőszolgálatot! Ne vesztegessük az időt arra, hogy megkeressük a szülőket! Ha módunkban áll a gyermeket kivenni a kocsiból, tegyük meg és azonnal vigyük őt hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Jól jöhet ilyenkor egy hideg vizes törölköző, amellyel hűteni tudjuk a kicsit. A hőguta jellegzetes tünetei a kivörösödött arc, a száraz bőr és a nagyon magas testhőmérséklet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában