Nyomozás

2023.07.11. 17:27

Motorosok elleni támadás? - találgatják a lakosok, ki öntött olajat az útra Bajna és Héreg között

Bűncselekmény miatt indított büntetőeljárást az Esztergomi Rendőrkapitányság az 1119-es út Bajna és Héreg közötti szerpentines szakaszán az úttestre került olaj miatt – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata. A bajnai önkormányzat elítéli a történteket, a két keréken közlekedőktől pedig azt kérik, hogy tartsák be az érvényben lévő közlekedési szabályokat.

Walczer Patrik

Tragédiát is okozhattak volna az olajfoltok. Szándékosan locsolhatta szét őket valaki

Forrás: Gyuricza Miklós

Az 1119-es út burkolatának felújítása óta jelentősen nőtt a motoros forgalom a két település térségében, ami nem véletlen, hiszen a „bajnai ringnek” nevezett szakasz nagyívű kanyarokat is rejt, ami kihívások elé állítja a motoros társadalmat. Az önkormányzat, a rendőrség és a civil szféra az elmúlt években közös összefogással igyekezett jobb belátásra bírni a szabálytalankodókat, továbbá különleges közúti táblákkal, illetve útburkolati jelekkel is igyekeztek felhívni a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyre. Ennek ellenére azóta is történtek balesetek az említett szakaszon és idén is követelt már emberéletet a szerpentin.

Közismert, hogy az autósokhoz és biciklisekhez hasonlóan a motorosok megítélése is igen változatos. Van, aki semmi kivetnivalót nem lát bennük, más megtűri őket, de a társadalom egy bizonyos rétege egytől egyig kitiltaná az utakról az összes két keréken közlekedőt. Vélhetően egy velük kevésbé szimpatizáló elkövető önthetett szándékosan olajat az 1119-es út nagyívű kanyarjaiba vasárnap reggel, melyről a Kemma.hu is beszámolt. Bár nem lehet tudni, hogy mi motiválta a tettest, a lakosok rögtön találgatni kezdtek. Többen is úgy sejtik, hogy kellemetlen szituációkat kívánt előidézni a motorosok számára.

Az olajfoltokról több felvétel is felkerült a közösségi oldalakra és néhány közlekedő azt is megírta, hogy meg is csúsztak az úttestre került anyagon. Az ORFK Kommunikációs Szolgálata arról tájékoztatta lapunkat, hogy az Esztergomi Rendőrkapitányság ismeretlen személlyel szemben közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indított büntetőeljárást. Az úttest a szennyezés miatt baleset-veszélyessé vált, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai gondoskodtak arról, hogy mihamarabb semlegesítsék az olajat.

Pallagi Tibor, Bajna polgármestere a nagy felháborodást keltő eset kapcsán az önkormányzat közösségi oldalán azt írta: mélyen elítélik a hétvégén a forgalmas útszakaszra olajat kiöntő cselekedetét. Egyúttal bíznak benne, hogy az elkövető személye kiderül és a törvény által példás büntetést fog kapni.

Sokan versenypályának tekintik az utat
Pallagi Tibor megkeresésünkre elmondta, hogy a bajnai önkormányzatnak nincsen hatás- és jogköre a motorosok ellenőrzésére és szankcionálására. Tudják, hogy a két keréken közlekedőknek döntő többsége betartja a KRESZ-ben előírt szabályokat és minden probléma nélkül haladnak át Bajna közigazgatási területén. Azt kérik a szabályosan közlekedőktől, hogy próbálják jobb belátásra bírni a társaikat. A cél az lenne, hogy senki se használja versenypályának a forgalmas közutat. Tapasztalatai szerint vannak olyan motorosok, akik szándékosan nagy zajt keltve közlekednek a településen és a szerpentinen, ezért azt kérik az érintettektől, hogy legyenek tekintettel – különösen hétvégén – a lakosság nyugalmára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában