MCC Feszt

2023.07.30. 17:41

Közel 40 ezren látogatták meg az idei esztergomi MCC Feszt-et: mutatjuk, milyen volt

Rekordmennyiségű látogató, fesztiválcity hangulat, tartalmas előadások, bombasztikus hangulatú koncertek jellemezték az idei MCC Feszt-et. A háromnapos esemény szervezői és résztvevői tovább fokozták a korábbi évek amúgy is magas színvonalát.

Kemma.hu

A poltikusi sztárfellépők között volt Gulyás Gergely is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A 2023-as MCC Feszt három napja alatt tovább erősödött az a folyamat, amelyben a fesztivál látogatói és szervezői tovább mélyítették kapcsolatukat Esztergommal, illetve ez fordítva is igaz volt, a város tovább ismerkedett a Dunakanyar immár legnagyobb nyári rendezvényével, annak tematikájával, komfortjával, technikai és tartalmi megoldásaival.

A rendezvény július 27, 28 és 29-ei napjain jelentősen átalakították a nyári Esztergom belvárosát, annak gépjárműfogalomtól sűrített országos főútját és a belső-, illetve történelmi városrészek utcáit, tereit, sétányait. Ahogy mondani szokták, nagy volt a felhajtás: a gombamód szaporodó színpadok, előadói és tematikus sátrak sora egyenes arány épültek az Esztergomba özönlő, főleg fiatalokból álló közönséggel.

Az MCC Feszt sok erőssége között a digitális és analóg tájékoztatás is tovább izmosodott idén, a honlap a korábbi frappánsnál még inkább áttekinthető volt, így azok, akik sok programra szerettek volna eljutni az mccfeszt.hu alapján könnyen kialakíthatták a legoptimálisabb változatot. A site mellett az érintett közterületek csatlakozási pontjainál, óriástérképek, szórólapok várták a tájékozódni kívánókat. Az MCC Feszt immár hagyományosan a közélet és a könnyűzene fesztiválja, melyek háttérét nyújtja a Mathias Corvinus Collegium és partnerszervezeteinek komplett bemutatását adó Edu Sétány.

A tizenkét helyszín és az Edu Sétány, valamint további programrészek között Esztergom fejlődő, megújuló festői részei bírták maradásra a látogatókat. Az Edu Sétányon szinte minden standnál foglalkozások, kisebb bemutatók, analóg és digitális ügyességi- és intelligencia-játékok várták az érdeklődőket. A koncertek, előadások mellett olyan speciális események várták a fesztiválozókat, mint például léghajós utazás a város fölött, teqball bajnokság, fesztiválmisék, hencsergő vagy katonai járműbemutató.

A fesztivál közönség-kohézióját a rendezvény egyéni dizájnjával ellátott pólók, táskák, sapkák voltak hivatottak erősíteni, illetve a publikum szélesebb köre ekkor ismerkedhetett meg Esztergom marketingstratégiájának könnyed hangvételű termékcsomagjával, az Egom-termékcsaláddal, ahol szintén ott volt a sapka, a póló, a táska és a bögre is. A fesztivál szervezői nagy hangsúlyt fektettek idén is a sztár-feelingre, mely nem feltétlenül jelentette csupán a pop-rock előadókat, egyes közéleti, politikusi fellépő – így például Szíjjártó Péter vagy Hernádi Zsolt is – rendszeresen kapott rocksztároknak kijáró reakciókat, tapsot, éljenzést, a lelkes közönség soraiból.

Az előadók között, a fent említettek mellett ott volt Lánczi Tamás politológus, Bod Péter Ákos közgazdász, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, Csák János, kulturális és innovációs miniszter, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Pöltl Ákos, az Internethasználati tudatosság szakértője, Kumin Ferenc politológus.

A fesztiválon az is hagyománnyá vált, hogy mindig nagy létszámban hallgathatók külföldi előadók. A hosszú névsorban idén többek között Sebastian Kurz, volt osztrák kancellár, Anat Bonshtien, a Nemzeti Energiatárolási Kutatóközpont igazgatótanácsának tagja, Erik Bootsma, építész, várostervező, továbbá Lior Raz, exkommandós, színész, rendező, Ashley Frawley szociológus, Benjamin H. Friedman, a The New York Times és a Politico publicistája, illetve Tomasz Grosse lengyel professzor és Vincent Harinam, a Cambridge-i Egyetem munkatársa neve is ott volt. A prózai, közéleti előadások, vitafórumok délelőtt 10-től este 6-ig várták a publikumot, majd ezt követően egész hajnalig szólt több színpadon is zene.

Az első napon Sári Évi és Kocsis Dénes duó nyitott, majd őket követte Horváth Tamás és az Irie Maffia, illetve a közönséget a Richter Színpadnál várta a Blahalouisiana Szimfonik, a Follow The Flow és a Bagossy Brothers Company. Az MCC Arénában a Kiss Ervin, Jauri, Yamina és Willcox által prezentált partyn lehetett folytatni a táncot. Július 28-án a Budapest Bár, Caramel és a Parno Graszt nyitotta a második nap konertsorát, utánuk többek között Valmar, a SunCity Brass Band, Korda György és Balázs Klári, továbbá Lotfi Begi, Horányi Juli és a Random Trip zenélt.

A finálét jelentő harmadik napon pedig nem kisebb sztárok adták egymásnak a mikrofont, mint mások mellett Ákos, a Balkán Fanatik, Pápai Joci, Dzsúdló, a Group ’N’ Swing, Pixa és Dévényi Tibor.

Hernádi Zsolt kereszttűzben
Hernádi Zsolt, a Mol Zrt. vezérigazgatója az MCC Feszt július 29-ei utolsó napján a Kereszttűz című részben lépett színpadra, hogy ott három kérdező faggathassa különféle témákról, melyekre a tőle megszokott ízesen korrekt stílusban válaszolt. A több, mint egyórás beszélgetés pontján az egyetem átalakításokkal kapcsolatban többek között kifejtette, hogy az egész egyetemátalakítást meglátása szerint egy sebeségváltásként is fel lehet fogni. Hernádi Zsolt elmondta, hogy eddig egy minisztériumi főosztályon cirka húsz ember foglalkozott az összes egyetem felügyeletével, most pedig a kuratóriumokban felelősségteljes emberek ülnek, akik komolyan veszik ezt a feladatot, és míg korábban évekig tartott egy-egy döntés meghozatala, ez most lényegesen rövidebb idő alatt történik meg. Példának említette a mesterképzése két évről egy évre történő levitelét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában