Fesztivál és külpolitika

2023.07.29. 16:30

Szijjártó Péter az MCC Feszten: „Európa háborús pszichózisba mélyedt”

Az MCC Feszt harmadik napján Szijjártó Péter volt a rendezvény egyik kiemelt fellépője. A külügyminiszter a MOL Nagyszínpadon beszélgetett Szalai Zoltán MCC főigazgatóval. A több ezres tömeg előtt megtartott interjúban a fő téma természetesen az orosz-ukrán háború volt.

Pöltl Zoltán

Szijjártó Péter beszélgetőpartnere Szalai Zoltán MCC főigazgató volt

Szijjártó Péter elsőként megköszönte, hogy a tavalyi MCC Feszten való szereplése után újra kíváncsiak rá és véleményére, álláspontjára több témában, illetve hozzátette, hogy a most is láthatóan nagy érdeklődés beigazolja azokat az elképzeléseket, mely szerint a magyar embereket nagyban foglalkoztatja a külpolitika és az ország helyzetének határon túli több vonatkozása. A külügyminiszter beszédében egy jelentős részét tette ki az orosz-ukrán háború, melyről egy ponton így beszélt:

A szomszédunkban kirobbant és már több, mint ötszáz napja folyó háborúról egyre inkább az az érzése van az embernek, hogy a kontinensünk egyfajta háborús pszichózisba mélyedt. Az európai külpolitika így leszűkült egyetlen egy témára, ami az Ukrajna és a háború. Mi külügyminiszterek minden hónapban összejövünk egyszer és ezeken a tanácsüléseken mindig úgy kezdünk, hogy videókapcsolat, Kuleba kolléga Kijevből, majd hosszan vitatjuk a háború eseményeit, majd, ha marad még idő valamire, akkor beszélünk arról is.

A külügyminiszter hozzátette, itt a háborúról beszélünk és az a baj, hogy több, mint ötszáz napja csak a háborúról beszélünk, holott pontosan tudjuk, hogy a háborúról ki mit gondol. Gyakorlatilag ugyanazt gondolja mindenki: a háború rossz, a háború brutális, a háborúban emberek halnak meg, a háborúban gyakorlatilag rommá lőnek egy országot, a háborút abba kell hagyni, a háborút el kell ítélni, világosan meg kell nevezni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat. Ebben nincsen vita.

Hiába próbálják egyesek feltüntetni, hogy van – ebben nincsen vita, de ötszáz napja csak erről beszélgetünk. És akkor mi feltesszük a kérdést, hogy oké, két órát beszéltünk a külügyminiszteri értekezleten a háborúról, de mikor beszélünk a békéről?

Szijjártó Péter külügyminiszter július 29-én lépett fel az MCC Feszten, ahol többek között a háborúról és a békéről beszélt hosszabban
Szijjártó Péter külügyminiszter július 29-én lépett fel az MCC Feszten, ahol többek között a háborúról és a békéről beszélt hosszabban

Szijjártó Péter azzal folytatta:

Amikor felvetjük, hogy beszéljünk a békéről, akkor jön az, hogy te putyinista vagy, te a Kreml ideológistája, propagandistája, te az oroszok barátja, stb vagy. Ezek között a jelzők közül lehet választani, holott én azt gondolom, hogy Ukrajnának és az ukrán embereknek is, Európának is, sőt, az egész világnak is az lenn az érdeke, hogy végre béke legyen. Tudjátok, az is rendkívül képmutató, hogy mielőtt a háború kitört volna Ukrajnában, minden egyes külügyminiszteri tanácsülésen foglalkoztunk valamilyen háborúval, konfliktussal valahol távol a világban, ahol mindig is volt és van is valami: így például Szíria, Líbia, a szubszaharai Afrika.

Mint fogalmazott, az európai álláspont ezeknél mindig az volt, hogy felszólítottuk a feleket, hogy fejezzék be a fegyveres hadműveleteket, felszólítottuk a feleket, hogy feltétel nélkül üljenek a tárgyalóasztalhoz és felszólítottuk a háborúzó feleket, hogy azonnal tárgyaljanak a békéről és oldják meg. Minden Európán kívül háború esetén ez volt az álláspont.

Most itt van egy európai háború és az álláspont most pedig az, hogy a békéről nem lehet beszélni, de azon kívül bármiről.

– folytatta. A külügyminiszter a fent leírt hozzáállást kettőségnek nevezte és arról azt mondta: elfogadhatatlan, sőt önsorsrontó is, mert minden egyes nappal mélyebben kerülünk abba a spirálba, amiből aztán egy idő múlva már nagyon nehéz lesz elrugaszkodni. Szijjártó Péter feltette a kérdést:

Mi az ellenérv arra, amikor azt mondjuk, hogy legyen béke, legyen fegyvernyugvás, legyenek tárgyalások, legyen békemegállapodás?

Majd így folytatta: „Erre a kérdésünkre mindig az az ellenérv, hogy a körülmények most erre nem elég jók, nem elég megfelelőek. De fel kell tennünk a kérdést, hogy mikor lesznek megfelelőek? Mi az, ami megfelelő körülményeknek minősül a mostaninál, hogy béke legyen? Az helyzet ugyanis az, hogy a körülmények csak romlani fognak, mert holnap rosszabbak lesznek a körülmények, mint ma és tegnap jobbak voltak a körülmények, mint ma. Ugyanis tegnap még kevesebb ember halt meg, mint ma és holnap már több lesz a halottak száma. Tegnap még kisebb volt a pusztítás, mint ma, holnap meg már nagyobb lesz.”

Álságos, elfogadhatatlan és önsorsrontó az érvelés, amit az európai uniós kollégáktól hallunk a békével szemben. Azt kell, hogy mondanunk, hogy ma Európában, az Európai Unióban mi állunk egyedül a béke szükségessége mellett. A többiek erre válaszul csak azzal a megbélyegzéssel tudnak előjönni, hogy aki a békéről beszél, az putyinpárti, ami szerintem egy óriási hülyeség.

– jelentette ki a külügyminiszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában