Engedély

2023.07.16. 07:02

Hozzájárulás kell az ültetéshez: fákat nem, csak cserjéket lehet telepíteni Bábolnán

Nem ültethetnek fákat, csak cserjéket a felújított Zrínyi, Dózsa és Móra utcákban a lakók – tájékoztatott a bábolnai önkormányzat. Mielőtt valaki ültetésbe kezd, először az önkormányzat engedélyét kell kérnie.

Körtvélyfáy Dina

Mint a város Facebook-oldalán írták, több olyan lakó van Bábolnán, aki ezekben az utcákban, közterületen végzett a lakóháza előtt munkálatokat, de nem kért az önkormányzattól hozzájárulást. Akik ekképp jártak el, azok nyomtatványt kapnak az önkormányzattól, amelyben bejelenthetik a munkát. Aki nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek, arra bírság szabható ki. Hozzátették:

A fás szárú növények védelméről szóló rendelet szerint fás szárú növény az ingatlan azon részén és oly módon telepíthető, hogy az – figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzőire, szakszerű kezelésére – az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévő építményekben, létesítményekben, és nem akadályozhatja azok biztonságos működését.

Az előbbiek miatt felhívták a lakosság figyelmét, hogy a felújított Zrínyi, Dózsa és Móra utcákban kizárólag cserjék telepítését hagyja jóvá az önkormányzat, fa telepítése – konzultálva az önkormányzat által megbízott erdészeti szakértővel – nem lehetséges, tekintettel arra, hogy a fa növekedése során a gyökerek az újonnan telepített betonműtárgyakat felnyomhatják, a levelek, ágak a légvezetékekben kárt okozhatnak. Aki hozzájárulás nélkül ültet fás szárú növényt, kártérítési felelősséget visel, ha a fás szárú növény az utat, a lefektetett csatornát vagy más műtárgyat megrongál.

A bejegyzés alatt többen felháborodtak, mivel úgy vélik, az utcában fák nélkül sokkal melegebb lesz, volt, aki azt is állította, hogy korábban megígérte az önkormányzat, új fákat telepítenek a felújítást követően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában