V4

2023.07.11. 18:38

Esztergom világörökségi helyszín jelöltsége is téma a nyári egyetemen

Esztergom, mint világörökségi helyszín témája már az ezredforduló utáni években is felvetődött a királyváros vezetése programjai között. Az immár évtizedek óta húzódó jelöltség és rang elnyerése cél eléréséhez új lendületet ad a napokban Magyarországon megrendezett V4 Heritage Academy, melyen több rangos magyar település mellett Esztergom is szerepet kapott.

Pöltl Zoltán

Esztergom turisztikai fejlesztésekkel készült a világörökségi rang elérésére

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Hétfőn indult a V4 Heritage Academy nyári egyetem programja, melynek fő témája történelmi épületek rekonstrukciója lesz. Az e téren gazdag magyar kínálatban az egyhetes sorozatban Hollókő, a Budai Várnegyed és az Andrássy út mellett a Esztergom és Visegrád középkori magyar királyi központok, valamint az egykori pilisi királyi erdő területe is szerepel. 

A programról kiadott MTI-hírben olvasható Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára nyilatkozata, melyben többek között arról beszélt, hogy a nemzeti identitáshoz erősen kapcsolható történelmi épületek rekonstrukciójának a témája egy olyan társadalmi kérdés, mely iránt nemcsak hazánkban, hanem külföldön is nagy fokú érdeklődés tapasztalható. 

Esztergom
Több évtizede dédelgetett terv, hogy Esztergom világörökségi rangra emelkedjen
Fotó: P. O. Z. / Forrás:  24 Óra

A helyettes-államtitkár, aki nemrég az esztergomi bazilika kincstárának új kiállítását nyitotta meg, arról is beszélt a nyári egyetemről szólva, hogy „a képzés célja, hogy a világörökségi helyszínek kezelésével és megőrzésével foglalkozó szakemberek tapasztalatokat és jó gyakorlatokat tudjanak cserélni, illetve nemzetközileg elismert előadókat hallgatnak meg és megismerik a magyarországi világörökségi helyszínek egy részét.”

A világörökségi jelöltséggel és rang megszerzésével az ezredforduló utáni esztergomi vezetés már foglalkozott, de legutóbb az idén május 30-án megtartott turisztikai témájú sajtótájékoztatón Hernádi Ádám polgármester hangsúlyozta, hogy Esztergom fő turisztikai helyszíneinek fejlesztéseivel az volt cél, hogy világörökségi várományos helyszínként a Várhegyen, a Bazilika előtt elhelyezkedő Szent István tér méltó legyen a ranghoz és a környezethez. 

A közel húsz évvel korábban Esztergomban indult előkészítő folyamatban az akkor létrejött Világörökség Klub játszotta a főszerepet, mely rendszeresen megtartott eseményeken informálta a szakmát, a várost és a közönséget Esztergom világörökséggel kapcsolatos témáiról. S ahogy a mostani V4-es Heritage Academy programján, úgy akkor 2005-ben majd a további években is az volt a rang megszerzésének egyik fő pillére, hogy Esztergom és Visegrád a két királyi város, valamint a köztük elhelyezkedő pilisi királyi vadászterület okán legyen jelölt a címre.

A világörökségi rangról az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete dönt. Az esztergomi Világörökség Klubról szóló korábbi cikkben többek között így szól a meghatározás: „Az UNESCO világörökségi cím adományozásának kritériumai között az elsődleges szempont, hogy az érték egyedi és egyetemes legyen. 

Emellett feltétel, hogy a jelölésre kerülő helyszín különleges történelmi eseményhez kötődjön, vagy olyan nagy emberi alkotás legyen ott megtalálható, ami évszázados fejlődéseket határozott meg, illetve a helyszín rendelkezzen különleges kultúrtörténeti, történeti jelentőséggel. A táj esetében fontos, hogy a táj és az ember kapcsolatának hagyományait őrizzék. Elengedhetetlen kritérium az is, hogy hiteles legyen a helyszín, a táj, mint megtartható és bemutatható érték.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában