Siker

2023.07.28. 17:27

11 évvel ezelőtt lett olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva

A tatabányai Csernoviczki Éva az első nő a magyar cselgáncs történetében, aki érmet tudott szerezni a nyári ötkarikás játékokon. Napra pontosan 11 évvel ezelőtt akasztották nyakába a bronz medált.

Kemma.hu

Ahogyan sokan arra pontosan emlékeznek, Csernoviczki Éva a 2012-es Londoni Olimpián a 48 kilogrammosok mezőnyében a bronzéremért a súlycsoportja egyik legeredményesebb versenyzője, a japán Fukumi Tomoko ellen lépett tatamira. A világbajnok és kétszeres vb-második, Ázsia-bajnok cselgáncsozóval addigi három találkozójukat megnyerte. Azon a napon azonban a tatabányai Ippon Judo SE versenyzője legyőzte a japánt, ezzel megszerezve a magyar cselgáncssport nyolcadik érmét és az ötödik bronzot. Ráadásul ezzel a sikerrel Csernoviczki Éva lett az első nő a magyar cselgáncs történetében, aki érmet tudott szerezni az olimpiai játékokon.

Napra pontosan 11 évvel ezelőtt akasztották Évi nyakába a bronz medált, amelyről ő is megemlékezett hivatalos közösségi oldalán.

Míg Évi Londonban, addig 2012. július 28-án a 24 Óra munkatársai Csernoviczkiék tarjáni otthonában, a cselgáncsozó édesanyjával Évával, és nagymamájával, Kati mamával szurkolta végig a bronzmeccset. Együtt sírtunk, együtt nevettünk velük. Az érem megszerzése után jó félórával később aztán a sok gratuláló telefonhívás közül befutott az, amelyikre Éva asszony a legjobban várt.

Forrás: 24 Óra/archív

– Szia, Csaba! Gratulálok! Lánykám merre van? – kérdezte az édesanya. – Ügyes voltál, kislányom! Végig kézben tartottad a meccset, történelmet írtál. Látod, megvan a sok munka eredménye! A mamával megsirattunk ám! Na, menj gyorsan az eredményhirdetésre, figyelünk a tévében – búcsúzott Évitől Éva asszony az újdonsült olimpiai bronzérmestől.

Az Ippon Judo SE korábbi kétszeres Európa-bajnok, valamint olimpiai és vb-bronzérmes cselgáncsozója tavaly Budapesten rendezett Grand Slam-en megkapta a hatodik dan (piros-fehér) övet, ő érdemelte ki hazánkban első nőként a mesterfokozatot. Az előző év októberében pedig a MOB Sportolói Bizottságának alelnöke lett.

Az olimpiai bronz érmére idén már édesanyaként emlékezik vissza Csernoviczki Éva, ugyanis, ahogyan arról korábban már beszámoltunk, idén március 30-án megszületett első gyermeke, Maxim.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában