Hagyomány

2023.06.06. 07:59

Zeneszó és tánc: fotókon a hatalmas dunaszentmiklósi májusfa döntése

Keil Richárd önkormányzati képviselő visszahozta a hagyományt a településre, idén is hatalmas májusfát állítottak és döntöttek a fiatalok.

Kemma.hu

Sok kicsi ragadta meg a kötelet, hogy eldőljön a hatalmas májusfa

Forrás: Beküldött

Június 3-án, zenében, táncban és izgalmakban gazdag délutánt tölthettek együtt a dunaszentmiklósiak a település tájházánál, ahol májusfát döntöttek a legények. A fő attrakció előtt számos program és mulatság várta az érdeklődőket.

A kultúrházban a helyi fiatalok révén összegyűjtött és összerakott, mintegy 50 ezer legókockából készült kiállítást lehetett megcsodálni. Itt egy legókvízt is kitölthettek a gyerekek. A tájház udvarán a talpalávalót a Grosseck-Trió zenekar biztosította. A sváb polkák és keringők felcsendülését követően, az idén 10. jubileumát ünneplő Kindertanzgruppe Niklo lépett fel. A hangulatot tovább fokozta az 1992-ben alakult Heimatskreis Niklo énekkar fellépése. Végül a Tanzgruppe Niklo produkcióját láthatta a nagyérdemű. A nóták, táncok, énekek után pedig következhetett a délután legjobban várt pillanata, a májusfa kidöntése.

Sok-sok gyerkőc ragadta meg izgatottan a kötelet, hogy a megfelelő pillanatban eldönthessék a feldíszített, hatalmas fát. Szinte még el sem dőlt a fa, a legfiatalabbak már meg is rohamozták, hogy a színes szalagokból, üvegekből megszerezhessenek párat. 

– Talán már 30-40 éve is van annak, amikor az utolsó májusfákat állították településünkön – kezdett bele az eseményt szervező önkormányzati képviselő, Keil Richárd, aki elmondta, hogy szerette volna visszahozni Dunaszentmiklósra ezt a hagyományt. Sok évnyi kihagyás után, 2017-ben a fiatalok ismét állítottak májusfát. 

A szervezőtől azt is megtudtuk, hogy azóta minden évben feketefenyőt díszítenek és állítanak, amelyet a település melletti erdőből vágnak ki és hoznak el az erdészet engedélyével és felajánlásával. 2020-ban, a járvány miatt ugyan elmaradt ez a jeles esemény Dunaszentmiklóson, de a következő évben már ismét feldíszített fa pompázhatott egész májusban a településen.

– 2021-ben már kicsit továbbgondoltam a májfa díszítését, melyet már koszorú is ékesített. Osztrák és német hagyományokat követve le is kérgeztük a fenyő törzsét – részletezte Richárd, majd hozzátette, hogy az elmúlt években számos pozitív visszajelzést kapott a rendezvényt illetően. Elmondta, hogy az idei döntésen majd' 120 fő volt jelen.

Ricsi a gyerekekről sem feledkezett meg. Gyereknap révén jégkrém-kuponnal várta a kicsiket. Mint mondta, nagyon jóleső érzés volt látni az örömteli arcokat. Kiemelte, hogy hiába karolta volna fel ezt a hagyományt, ha nincs a sok lelkes fiatal és segítő.

– Ilyenkor tudatosul bennem: ezért kell ezt csinálni, ezért is kell ezt és sok más hagyományt tovább vinni, mert ha a gyerekeknek, felnőtteknek örömet tud szerezni az ember, annál nincs jobb dolog a világon – mondta büszkén Keil Richárd. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában