Összefogás

2023.06.04. 06:57

Rendőrök és természetvédők járőröztek a Gerecsében az illegális cselekvések felkutatásáért

Akciócsoportot szerveztek az illegális szemétlerakók, a fatolvajok és az illegálisan az erdőben motorozók ellen. Rendszeresen fognak közösen járőrözni.

Kemma.hu

Mostantól jobban odafigyelnek majd a természetre

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Rendőrautók, terepjárók és egyenruhások sorakoztak szombaton reggel az Agostyáni Arborétum bejárata előtt. Ezúttal nem a szép parkot jöttek megcsodálni, hanem egy közös akció előkészületeit vitatták meg, hogy megvédjék a Gerecse természeti értékeit. A Vérteserdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a területileg illetékes rendőrkapitányságok közös akciósorozatot terveztek a környező erdőkben tapasztalható, illegális motorkerékpározás ellen. De az illegális szemétlerakók, illetve a fatolvajok nyomait is keresték. 

Limp Tibor, a Vérteserdő Zrt. Gerecsei Igazgatóságának vezetője elmondta, hogy ez nem az első és nem is az utolsó akciója a csapatnak. 

– Minden járműben rendőrök, természetvédelmi szakemberek, és az erdészet munkatársai fognak ülni, és közösen fogják járni az erdei utakat. Emellett minden autóban kutyás rendőr is lesz, illetve egy drón is segít a felderítésben – mutatta be a csapatot a szakember, aki hozzátette: a területet hat részre osztották és egy csapat járőrözik egész nap.

– A motorosok egyrészt zavarják a kirándulókat, másrészt az erdők nagy része tájvédelmi terület, aminek élővilágát veszélyeztetik, ha felelőtlenül száguldoznak – magyarázta az erdész. A motorosok ellen azért is nehéz fellépni, mert őket nem kötik az utak, a fák között is pillanatok alatt el tudnak tűnni és mire nyomukba szegődnének már hűlt helyük. 

Halászi Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának vezetőjétől megtudtuk, hogy hazánk erdeiben több ezer védett növény és állatfaj él.

– Ha egy hangos motor elriasztja a fészekből a madár szülőket, akkor a fiókák egyedül maradnak védelem és táplálék nélkül. Vagy ha egy gyönyörűen virágzó árvalányhajas gyepekre bemegy egy motor máris milliós nagyságrendű kárt okoz – figyelmeztetett a természetvédő.

A rendőrség is szigorúan fellép az erdőben illegálisan motorozók ellen. Azt kérik a lakosságot, hogy a 112-es számon jelentsék be őket.

– A legtöbb motorosnak nincs engedélye behajtani ezekre a területekre, illetve legtöbbször forgalmi engedély sincsen a járműveken – mondta dr. Madari Csaba rendőr ezredes, a Tatabányai Kapitányság vezetője. 

Végezetül pedig nem árt tudni, hogy helyszíntől és jogsértéstől függően 5 ezer forinttól 50 ezer forintig terjedő bírsággal is sújthatják azokat, akik engedély nélkül közlekednek quadjaikkal. Az erdőtörvény ugyanis tiltja az erdőterületen vagy erdei úton való motorozást, illetve quadozást. Az illegális tevékenységet végzőkkel szemben szabálysértési eljárás indulhat, a bírság mellett a hatóság akár a járművet is elkobozhatja.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában