Európa Játékok

2023.06.30. 07:45

Nagy lépést tettek a tatai Kun Annáék az olimpia felé

Mint arról már korábban beszámoltunk, mindössze egy tussal maradt le az aranyéremről a krakkói Európa Játékokon a Kun Anna, Büki Lili, Muhari Eszter és Wimmer Dorina alkotta magyar női párbajtőr válogatott. Bár a lányok rendkívül csalódottak voltak, a dobogón már tudtak egy kicsit mosolyogni.

Körtvélyfáy Dina

Az ezüstérmes csapat: Büki Lili, Kun Anna, Wimmer Dorina és Muhari Eszter

Forrás: Hunfencing

Fotó: Hunfencing

Plásztán Attila, Kun Anna és Büki Lili edzője is értékelte a magyar csapat teljesítményét.

– Igazi csapatmunka volt, mind a négy lány megtette a magáét – mondta az edző a kemma.hu-nak. – Az utolsó pillanatig vezettünk a döntőben a címvédő franciák ellen.

Hozzátette, nem volt könnyű águk. A spanyolok például a meccs kétharmadáig vezettek, majd csapatmunkával sikerült megfordítani az eredményt, és maguk alá gyűrni őket. Ezt követték a házigazda lengyelek, akik szintén a legjobb négy csapathoz tartoznak. A döntőért a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes olaszok jöttek, akik a világranglista második helyén álltak. Őket is sikerült legyőzni, de a franciák az utolsó másodpercekig szintén alárendelt szerepet játszottak.

– A lányok már el fogják hinni, hogy bárkit le tudnak győzni, fel tudják venni a harcot – fogalmazott Plásztán Attila. – Remélem, mindenki hisz abban is, hogy meg tudják szerezni az olimpiai kvalifikációt. Csak gratulálni tudok ehhez az ezüstéremhez, és bízom benne, hogy idővel szebben csillog majd nekik.

Kiemelte, ez volt az első alkalom, hogy ez a csapat a legjobb négy közé jutott, döntőt pedig 16 éve vívtak utoljára. Bár a hosszabbításban elveszített döntő után nehéz volt a lányoknak, ezt az eredményt előre aláírták volna.

– Nagyon fontos lépés ez a csapat életében – hangoztatta. – Nincs ok a szégyenkezésre. Egy hosszú nap után egy rossz 17 másodperc döntött az aranyérem sorsáról. Sok év nehéz munkája után sorra jönnek a sikerek. Ezzel az eredménnyel jóval előrébb fogunk kerülni a világranglistán, ahol eddig a kilencedik helyen álltunk.

A versenyt követően a tatabányai színekben vívó Muhari Eszter a következőket nyilatkozta a hunfencing.hu-nak:

– Olyan közel voltunk az aranyéremhez, hogy most kicsit nehéz örülni az ezüstnek. Viszont nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült ez a verseny, igazi csapatot alkottunk, és nagyon sokat érhet ez az ezüstérem az olimpiai kvalifikáció szempontjából.

Kun Anna a Magyar Olimpiai Csapat hivatalos Facebook-oldalának még rendkívül csalódottan nyilatkozott:

–  Reggel aláírtam volna az ezüstöt, de a történtek fényében kell néhány nap nekem, most még bánkódom. Nagyon közel volt a győzelem, és abszolút rajtam ment el, érzem is ennek a súlyát. Előnyről vettem át a vívást, nem ilyen befejezésről álmodtam. Nem voltam annyira magabiztos, nem jöttek úgy az akciók, amiket szerettem volna, vagy amiket tudok. Még emészteni kell a történteket...

Somfai Péter válogatott edző azonban elégedetten értékelt a hunfencing.hu-nak.

–  Mindenki a legjobbját nyújtotta, nagyon büszke vagyok a lányokra. Bebizonyosodott, hogyha Anna és Eszti egyaránt jól vív, akkor bárkit legyőzhetünk. Ugyanakkor Dorinán sem tudtak fogást találni, mindenki ellene próbálta behozni a hátrányt, de ő is remekül megállta a helyét. Persze, fájó, hogy ilyen közel voltunk az aranyhoz, és nem jött össze. De a lényeg, hogy ettől kezdve korántsem álom az olimpiai kvalifikáció, hanem valóság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában