Éles kanyar

2023.06.09. 13:13

„Mi itt halálra vagyunk ítélve?” - kiakadtak a kocsiak a Közút válaszán

A Magyar Közút Zrt. szerint az éles kocsi kanyar nem veszélyes gócpont, mert az ott történt balesetekben személyi sérülés nem történt. A helyiek máshogy tudják. Szerintük többször is mentő vitte el a kerítésbe csapódott autókban ülőket.

Goletz-Deák Viktória

Már nem is számolják mennyi baleset érte kerítéseket és a házakat

Forrás: 24 Óra

Fotó: G.D.V.

Folyamatosan figyelemmel kísérik az országos közúthálózaton bekövetkezett személyi sérüléses baleseteket. Minden évben baleseti góckutatást végeznek, és a góchelyeken megteszik a szükséges intézkedéseket. Ezt válaszolta megkeresésünkre a Magyar Közút Zrt. Mint közölték, a kocsi kanyarnál elégséges volt a figyelmeztető és sebességkorlátozó táblák kihelyezése.

– A társaságunk kezelésében lévő Tatai út és az önkormányzati kezelésű Kossuth Lajos utca csatlakozásának térségében a korábbi, jellemzően anyagi káros baleseteket figyelembe véve a szakemberek mindkét irányból jelzőtáblákat helyeztek ki: sárga kiemelt háttérrel „Veszélyes útkanyarulat jobbra, illetve balra”, alatta az esős és havas időjárási körülmények között érvényben lévő „Sebességkorlátozás 30 kilométer/óra” táblákat. Amennyiben a járművezetők figyelembe veszik és betartják a kihelyezett jelzéseket, az útszakaszon biztonságosan lehet közlekedni. Az elmúlt 5 évben az útkanyarulatban egy könnyű kimenetelű, személyi sérüléses baleset történt 2022-ben, a helyszín nem baleseti gócpont. A csatlakozó önkormányzati közutak fejlesztésével kapcsolatban Kocs Község Önkormányzata tud tájékoztatást adni. A jelenleg érvényes sebességhatárok betartásával ez az útszakasz is biztonságosan használható, annak betartása és betartatása viszont már nem közútkezelői hatáskör, abban a rendőrség járhat el – fogalmazott a Magyar Közút. 

kocsi kanyar
Az út egyik másik felén sem biztonságos sétálni, lakni az ott élők szerint
Forrás: beküldött

Mint arról a Kemma.hu először beszámolt: Kocson a Tatai út és a Kossuth utca találkozásánál lévő éles kanyarból rendszeresen kisodródnak az autók az ottani ingatlanok kerítésébe. Legutóbb június 3-án, szombaton este csapódott a téglafalba egy autó, amitől a vastag kerítés bedőlt. A lakók szerint csak idő kérdése, hogy mikor sodor el valakit egy jármű a járdán, vagy – a kerítést is áttörve– mikor áll meg egy kamion valaki hálószobájában. 

A Magyar Közút Zrt. válaszában foglaltakkal a lakók nem értenek egyet. Szerintük többször is mentő vitte már el  a helyszínről a kocsiban ülőket.

– A 80-90-es években három olyan eset is volt, amikor a kerítésbe csapódott autókban ülők súlyosan megsérültek. Volt, hogy mi szedtük ki a kormány mögül a sérültet, akinek a szemüvegét hetekkel később találtuk meg a tuja egyik magas ágán lógva. De tavaly, amikor a szemközti ház kerítésébe csapódott egy autó, szintén mentő vitte el az azt vezető idős bácsit. A legutóbbi esetnél pedig egy fiú vérző fejjel szaladt el a helyszínről, talán sokkot kapott. Nem tudjuk, hogy vele mi történt, mennyire sérülhetett meg – sorolta a sérüléssel járó emlékeit Bátki Gabriella, aki nem fogadja el a Közút válaszát.

– Mi itt halálra vagyunk ítélve? Ne az íróasztal mögött ülők döntsenek az itt lakók életéről. Valóban többször is voltak kint a Közút emberei, de minket soha, egyszer sem kérdezett meg tőlük senki a történtektől. Egyszerűen rettegünk. Minden napunk félelemben telik. Egyszer éljenek át egy ilyen becsapódást az íróasztal mögött ülők, biztos vagyok benne, hogy máshogy látnák a helyzetet. Főleg egy olyan napon, amikor az M1-es autópálya forgalmát felénk terelik. Nézni is félelmetes, ahogyan a hatalmas kamionok egymás mellett száguldanak el a szűk kanyarban. Ezt az utat, a kanyart nem erre tervezték. Könyörögve kérem, ne várjuk meg, hogy egy kereszt is ki legyen téve a kanyarba! – érvelt kétségbeesve Bátki Gabriella.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában