Egészségmegőrzés

2023.06.23. 14:31

Begördült Tatabányára a fogászati roadshow busza: ingyenes szűréssel készültek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai idén is több vidéki városban, a fővárosban és a határon túl terveznek ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. A turné első helyszíne idén a Városligeti Gyermeknap volt, második állomása pedig Tatabánya.

Kemma.hu

A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata

Forrás: 24 Óra

Fotó: Szőts István

A buszban dolgozó szakembereknek sajnos évek óta rossz tapasztalataik vannak a gyermekek fogainak állapotáról. A tavalyi szűréseken megjelent gyerekek több mint a felének volt szuvas foga. Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek vegyen részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson. Jövőre pedig már egy új, korszerűbb buszon tehetik mindezt.

Tavaly 11 állomása volt az OTP Bank Fogászati Roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó. Ezeken a helyszíneken összesen 3300 gyerek fogazatát nézték át ingyenesen.

Mint arról mi is beszámoltunk, a turné második állomása Tatabánya volt, a helyszínt az önkormányzat biztosította. A Pólya György Általános Iskola tanulóinak fogait szűrték a szakemberek. Csaknem 200 kisdiák vett részt a programon az Agora előtti téren, a Szent Borbála tér 1. szám alatt. Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Gyermekmentőnek még 1995-ben, amelynek fenntartásában azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. Mindezt játékos formában, hogy a kicsik megtapasztalhassák, nem kell félniük a vizsgálattól.

A jelenlegi busz idén betöltötte az 50. életévét, és ahhoz, hogy a Gyermekmentő fogorvosi szolgáltatása továbbra is el tudjon jutni oda, ahonnan a leginkább hiányzik, egy új, speciális busz beszerzésére van szükség. Az új jármű környezetbarát, korszerűbb, tágasabb és modern eszközökkel lesz felszerelve, a tervek szerint 170-180 millió forintba kerül, és jövő év elején állna munkába.

A Fogászati Roadshow-val párhuzamosan elindult az NGYSZ szájhigiéniáról és biztonságos netezésről szóló oktatása is, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságának támogatásával. Ennek keretében a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekek, fiatalok száj- és mentálhigiénés oktatást, illetve táplálkozási tanácsokat kapnak. A dentálhigiénés szakember megmutatja, hogyan néz ki az alapos fogtisztítás, milyen technikával, hány percig tartson a fogmosás.

Ezen kívül táplálkozási tanácsot is kapnak: megtanulják, mit érdemes enni a fogak védelme érdekében, és mi az az ételféle, amit feltétlenül kerülni kell. A program másik eleme során oktatóink a mentális egészség megőrzése érdekében megtanítják a gyerekeknek, szülőknek, tanároknak a digitális tér biztonságos használatát; felhívják a figyelmüket a helyes online magatartásra, valamint a világháló veszélyeire (adathalászat-adatbiztonság, digitális lábnyom, személyes adatok védelme, jelszavak fontossága és védelme, netikett és médiaműveltség, online bántalmazás).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában