Egészségmegőrzés

2023.06.16. 15:48

Tatabányán is megállt a Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelője

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes fogorvosai idén is több vidéki városban, a fővárosban és a határon túl terveznek ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. A turné első helyszíne idén a Városligeti Gyermeknap volt, második állomása pedig Tatabánya.

Kemma.hu

Tatabányán és járt a szűrőbusz

Forrás: Facebook/Tatabánya

A buszban dolgozó szakembereknek sajnos évek óta rossz tapasztalataik vannak a gyermekek fogainak állapotáról. A tavalyi szűréseken megjelent gyerekek több mint a felének volt szuvas foga. Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek vegyen részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson. Jövőre pedig már egy új, korszerűbb buszon tehetik mindezt.

Tavaly 11 állomása volt az OTP Bank Fogászati Roadshow-nak: Budapesten a Városligeti Gyereknap, továbbá Jászberény, Gyula, Balatonfenyves, Biharnagybajom, Bábolna, Telki, Hencida, Fót (Díjlovas és Lovasterápiás Versenyünk helyszíne), Szentpéterszeg és Makó. Ezeken a helyszíneken összesen 3300 gyerek fogazatát nézték át ingyenesen.

Idén először a 31. Városligeti Gyermeknapon állt munkába a busz, ahol csaknem 500 gyereket szűrtek végig önkéntes fogorvosaink. Az eredmények alapján a megjelentek 55 százalékát szükséges kezelni fogszuvasodás miatt. A gyerekek 60 százaléka 8 éven aluli volt, akadt közöttük olyan, akinek ez volt az első fogorvosi vizsgálata.

A turné második állomása június 8-án Tatabánya volt, a helyszínt a helyi önkormányzat biztosította. A Pólya György Általános Iskola tanulóinak fogait szűrték a szakemberek. Csaknem 200 kisdiák vett részt a programon az Agora előtti téren, a Szent Borbála tér 1. szám alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában