Balassa Bálint

2023.06.03. 14:00

Az ostromban halálos sebet szerzett költőre emlékeztek Esztergomban

A Balassa Bálint Társaság és a Malom Művészeti Műhely szervezésében koszorúzási ünnepséget tartottak Esztergomban Balassa Bálint halálos sérülésének helyszínénél. A megemlékezés a költő életének felidézése mellett művészeti produkciókkal vált emlékezetessé.

P.Z.

Balassa Bálint szobránál emlékeztek a hős költőre

Fotó: P.Z.

A költő, vitéz Balassa Bálint 1594. május 19-én vett részt Esztergom ostromában, mely műveletnek a város törökök alóli felszabadítása volt a célja. Az ostrom során Balassa olyan súlyos sérült szenvedett egy ágyúgolyó találata miatt, hogy sebesülésébe május 30-án belehalt. 

Az egykori ostrom közelében felállított emléktáblánál elsőként Koditek Pál, az Esztergom Barátainak Egyesülete elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Tölgyessy Zsuzsanna, a PPKE Vitéz János Tanárképző Központ tanára méltatta Balassa Bálint költészetét, költészete sajátosságait, a magyar irodalomban elfoglalt kiemelkedő helyét. 

Ezt követően irodalmi és zenei összeállítás keretében a Babits iskola ének-, furulya és csengettyűzenekara Nyeső Ildikó tanár vezetésével különböző műveket szólaltatott meg. A műsor második felében Müller Mátyás az Esztergomi Színjátszókör tagja Balassa verssel idézte meg a költő alakját. Rózsár Brigitta, a Malom Művészeti Műhely vezetője közös éneklésre hívta a hallgatóságot. 

Katona dalok csendültek fel a Kis-Duna sétányon lévő helyszínen. A műsor zárásaként az önkormányzat, a helyi szervezetek, intézmények képviselői koszorút helyeztek el a költő emléktáblájánál, illetve Prokopp Mária művészettörténész, a Balassa Bálint Társaság elnöke zárszavában foglalta össze a költő, vitéz és Esztergom kapcsolatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában