Közösségi tér

2023.06.26. 17:30

Átadták Környe legújabb közösségi terét: készülhetnek a hagyományőrző, sváb ételek +fotók

Újabb közösségi térrel gazdagodott Környe. A Tájház udvarán átadták a megépített kemencét és fedett kiülőt. Az átadáson részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és a nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is.

Sugár Gabi

Soltész Miklós államtitkár is részt vett az új kemence avatón. Képünkön éppen a sült malacot emeli ki az új létesítményből

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ínycsiklandó illatok vezették ez érkezőt az új beruházás felé. A Tájház udvarán, a régi falusi életet felelevenítő Mesterségek utcája mögött épült meg a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságának csaknem nyolcmilliós támogatásával az új beruházás. 

Beke László polgármester köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte: a falumegújítási díj kapcsán a községbe érkező ítészek külön erősségként emelték ki, hogy az igazi érték a községben az, hogy a környeiek élettel töltik meg a közösségi tereiket, intézményeiket. Így történt és történik a Közösségi és Tájházzal is, ahol a német nemzetiségi önkormányzat varázsolja az itt élők elé az őseik mindennapjait.

Tirhold Kármen, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke hozzátette: a Tájház mellett többet szerettek volna megmutatni a múlt örökségéből, ezért elkészült a Mesterségek udvara. Majd egy olyan közösségi teret szerettek volna, ahol bemutathatják, hogyan készítették ételeiket az őseik. A hátsó udvaron gyümölcsfák sorakoznak, amelyek termése megannyi lehetőséget ígér majd a szorgos háziasszonyoknak. 

Fontosak a nemzetiségek
Soltész Miklós államtitkár elismerően szólt a közösség erősítése érdekében végzett munkáról Környén. Hozzátette: a nemzetiségek támogatása prioritást élvez, s ezt szolgálta ez a pályázat is, amelynek a segítségével elkészülhetett a Tájház szabad területeinek bővítése. Kiemelte: 1600-an kaptak összesen 1,3 milliárd forintot. Egy másik, kis értékű projektekről szóló pályázat 638 milliós büdzséje 264 pályázónak nyitott lehetőséget a bővítésre, s ebből 145 kapcsolódott a németséghez. Kiemelte: rendkívül fontosak a nemzetiségek, s a közösségi élet erősítése. 

– A múltból a jövőbe vezető út egy fontos állomásához érkeztünk – mondta, hiszen ezzel a beruházással újabb lehetőség nyílik arra, hogy szüleink, nagyszüleink ránk hagyott öröksége tovább éljen. Keserédes érzések járnak át, hiszen a dédszüleim ebben a házban nőttek fel, és amióta a német nemzetiségi önkormányzatban tevékenykedem, úgy érzem, hogy személy szerint én is visszakaphattam kicsit az igazságtalanul elvett házat. Mennyi mindent jelent most ez a tájház valamennyiünknek. És mégis, egyénenként mást és mást.

A Környei Német Nemzetiségi Dalkör rövid műsora után Soltész Miklós államtitkár üdvözölte a beruházást, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő is kiemelte a német nemzetiségek jelentőségét, s azt a tevékenységet, amelyet végeznek annak érdekében, hogy a hagyományokat átadják az újabb generációknak. Börzsönyi Kornélia lelkipásztor és Visnyei László plébános áldotta meg az új létesítményt, majd koccintás után előkerült a kemencéből a sült malac.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában