Kemma.hu videó

2023.05.23. 17:28

Videón egy fordított nap: teremőr helyett restaurátor fogadta a múzeum vendégeit Tatán +fotók

Fordított napot tartottak a megyei múzeumban. A látogatók igazi kulisszatitkokba is betekinthettek: megismerhették a restaurálás folyamatát, de írhattak lúdtollal és pecsételhettek is.

Goletz-Deák Viktória

Különleges élményeket tartogatott a program a múzeum látogatói számára

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Először szerveztek fordított napot a tatai Kuny Domokos Múzeumban május 23-án, kedden. Az intézmény munkatársai különleges programokkal készültek erre az eseményre.

Minden, jelenleg látogatható kiállítást megnézhettek az érdeklődők a Tatai-várban, azonban a teremőrök helyett most azok a múzeumi szakemberek fogadták őket, akik részt vettek a tárlatok elkészítésében

– mondta a Kövesdi Mónika művészettörténész, aki a római kori kőtárban fogadta a látogatókat. Volt csoport, amelyik Miskolcról érkezett a várba, a különleges tárlatvezetésre.

A néprajzkutató azt is elárulta, hogy a vendégek egyéb kulisszatitkokba is betekinthettek. A második emeleten múzeumpedagógus segítségével bárki elkészíthette a céhes legénykönyvét, amibe a tanoncok jegyezték fel tanulmányaikat, munkáikat. Ezek egyfajta bizonyítványként tanúskodtak a legények tudásáról.

Aki szeretett volna magának ilyen emléket, az lúdtollal, tintával kitölthette a kiskönyvet, majd viaszos céhpecsétet is tehetett rá. A fordított napon a szakemberek várták azokat a vendégeket is, akik otthon őrzött hagyatékukról, a padláson talált tárgyakról szerették volna megtudni, honnan származhatnak.

A Patarán is nyitva

A Kuny Domokos Múzeum a Tatai Patara alatt is várja a vendégeket. Múltidéző séták szombaton és vasárnap is indulnak. A Különleges helyek című programon többek között a várudvar rejtett csodái tárulnak fel: törökkori átjárók, az ágyúterem, de a kazamata egyes részeit is bejárják majd az érdeklődők.
A tavaly népszerű bőröndszínház is újra várja az érdeklődőket. Ezúttal Mátyás király írnokai kalauzolják végig a váron a látogatókat, akik beleshetnek a királyi udvar életébe. 

Erzsike néni egy távol-keleti kannával érkezett. Elárulta, hogy amióta az eszét tudja – vagyis már jó 70 éve – a kanna mindig is a családjáé volt. Információi szerint az 1800-as években készülhetett, de többet nem tud róla. Ennek szeretett volna utánajárni. 

Kövesdi Mónika sietett a segítségére, aki szerint a családi hagyaték egy nagyon szépen kidolgozott, gazdagon aranyozott zománcfestésű kanna. Eredetét helyben nem tudta megállapítani, de ígérte, hogy mindenképpen utánanéz. 

Az eseményen a múzeum két restaurátora is megmutatta, hogyan kelnek életre a régi tárgyak. Szabó József farestaurátor egy, a szomori tájházból érkező kis szekrényajtón dolgozott. Keze nyomán a két réteg festék alatt egy gránátalmás életfa tűnt elő. 

Amikor a tájházban jártunk, akkor vettem észre, hogy a festésen keresztül átüt valami minta. A festéket óvatosan, hőpisztollyal megmelegítettem, és egy éles késsel lekapartam. Vigyázva, hogy az eredeti festés ne sérüljön. Lassan előbukkant az egyszerű, hagyományos életfa minta

– mutatta a restaurátor, akinek jóvoltából a szekrényajtó ezután még szebb éke lesz a tájháznak.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában