Kossuth téri kocka

2023.05.01. 14:05

Újra megnyílik a tatai „metrólejáró” - mondjuk, mi lesz benne

A Kossuth téren álló üveg kocka épületből turisztikai pontot alakítanak ki.

G. D. V.

Most még üresen áll az a bizonyos Kocka

Forrás: Kemma.hu

Van aki kockának hívja, mások metrólejárónak csúfolják. Az azonban biztos, hogy az üveg épület évek óta üresen, kihasználatlanul áll Tatán, a Kossuth téren, a posta szomszédságában. A tatai képviselők a legutóbbi testületi ülésükön úgy döntöttek, hogy új funkcióval töltik meg.

A sokakat megosztó „kocka” annak idején a Kossuth tér felújításának keretében épült meg, azonban az elmúlt években a tulajdonosa nem tudta teljes körűen hasznosítani, így az 5 éves fenntartási idő lejártával felmerült az értékesítése. A tatai önkormányzat pedig úgy gondolta, hogy a közeli Fischer-házban működő Tata és Környéke Turisztikai Egyesület munkáját segítené egy olyan központi helyen lévő épület, ahol – főleg turisztikai szezonban – teljes körű tájékoztatást kaphatnának az ide érkező turisták, de a város és a környék lakosai is.

A „metrólejáró” tata szívében úgynevezett front office-ként tudna működni, míg az egyesület által ellátott további feladatokat a jelenlegi épületükben látnák el.  A képviselők arról szavaztak a testületi ülésen, hogy az épületet a tulajdonosától 5 millió forintért, az egykori építési költségért veszik meg.

A vételárat az önkormányzatnak két részletben, két év alatt kell kifizetnie. Michl József polgármester elmondta, hogy épület részben uniós forrás felhasználásával épült meg, így az adásvételhez szükséges a Magyar Államkincstár jóváhagyása, melyet már meg is kért a város. 

Annak érdekében, hogy az ingatlant az önkormányzat minél hamarabb birtokba vehesse, a felek között előszerződés jött létre. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzattan bútorozottan kapja meg az épületet, amiben egy kis mosdó és klíma is van. 

További érdekesség, hogy az említett testületi ülésen szinte minden napirendi pontot egyhangúan fogadtak el, azonban a pavilon megvételéről külön szavazást kért az ellenzék, és nem is értett egyet azzal. Döntésüket nem indokolták. Azonban a többség támogatta az adásvételt, így hamarosan új és hasznos funkciót kaphat a „metrólejáró”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában