Virtuálisan

2023.05.16. 19:57

Top 10-ben a nyergesi kapus: az élvonalban bizonyíthat Kedves Balázs e-sportoló

Már hazánk legjobb tíz kapusa között jegyzik az e-sport világában a nyerges­újfalui származású Kedves Balázst, aki magasra tette a mércét: idén csapatával, a Genesis Gaminggel megcéloznák a dobogót, ő pedig szeretne bekerülni az ország öt legjobb e-hálóőre közé. Ha így fejlődik, az lesz sportágában, mint Mike Maig­nan a valós gyepen.

Walczer Patrik

Kedves Balázs az ország öt legjobb virtuális kapusa közé szeretne tartozni

A Duna menti városhoz ezer szállal kötődő Kedves Balázs 2006 óta e-sportol, a FIFA 21-es játék megjelenésével vált komolyabbá a pályafutása. A Pro Clubs nevű játékmódban pallérozódik, az elmúlt időszakban különböző, jellemzően budapesti kötődésű klubok játékosa volt. 

– Elsőként a Rákosmenti KSK-nál próbáltam szerencsét, ahol még baloldali védőként szerepeltem. Utána kerültem át rövid időre a 13. kerületi Vasas FC-hez, melynek e-sport-csapata a DPD GLT nevet viseli. Később következett a LVL UP nevű klub, mely kapushiányban szenvedett. Így lettem végül védőből hálóőr. Mivel már hosszabb ideje ugyanazon a poszton játszom, így folyamatosan fejlődhetek – idézte fel. 

Kedves Balázs a LVL UP e­Sport után egy egyéves kitérőt tett a PMFC e-sport-alakulatánál, ahová egy régi kedves ismerőse által került. A vezetőséggel megegyezett abban, hogy ha nem sikerül feljutni az élvonalba, akkor szabadon eligazolhat. Mivel nem érték el a kitűzött célt, így nem gördítettek akadályt a távozása elé sem. 

– A szezon vége előtt három mérkőzéssel Ajlik Csaba és Vig Zsolt, a Genesis Gaming két vezetője megkeresett és arról érdeklődött, hogy hogyan képzelem el a jövőm, hol folytatom tovább? Felfigyeltek ugyanis arra, hogy jók voltak a statisztikáim, védési hatékonyságban a magyarok között a harmadik legjobb kapusnak számítottam az előző szezonban. Összesítésben a nyolcadik legjobb lettem, a bajnokságban 37 védésem volt, 3 mérkőzést kapott gól nélkül hoztam le, a védési hatékonyságom pedig 18 találkozó alapján 59,9 százalékos volt – árulta el. 

Egyénileg is kell készülni

Kedves Balázs elmondta, hogy az átigazolási szezonban – melyet a valós futballhoz hasonlóan kell elképzelni – több megkeresést is kapott. Mindenképpen egy olyan klub kötelékébe szeretett volna tartozni, mely stabil élvonalbeli résztvevőnek számít, és amellyel hosszú távon együtt tudnak működni.
Tárgyalt egyébként a Vasas FC-vel, az MTK Budapesttel és a Budapest Honvéddal is. Nagy eredménynek tartja azt, hogy két év után felkerült a top 10-es listára, amely szerinte nemcsak a gyakorlásnak, hanem klubtársai képességeinek és a csapategységnek is köszönhető.
A gyakorlás kapcsán elárulta: nem úgy kell elképzelni az edzéseket, hogy a FIFA-fanatikusok leülnek céltalanul a számítógép vagy a konzol elé. Általában az esti órákban vannak a tréningek, amelyeken a csapatok tagjainak követniük kell az edzők taktikai utasításait. Az együtt töltött idő mellett sokat számít az is, hogy egyénileg is fel szokott készülni a találkozókra, ráadásul megnézi más kapusok videóit, az elemzés után tanul a vetélytársak hibáiból is. 

A nyergesújfalui e-sportolónak idén lehetősége nyílt arra is, hogy a világ jelenlegi legjobb kapusával gyakoroljon együtt. A BerntRH felhasználónévvel játszó norvég hálóőrrel csapata menedzserei alapján vehette fel a kapcsolatot. Mentorával sokat beszélgetett az interneten, aki a fejlődés érdekében közösen edzett vele a virtuális térben, sőt, videókkal és tippekkel is ellátta őt. 

– Megnézhettem, hogy mérkőzés közben hogyan helyezkedik, hogyan véd és milyen beállításokat használ. A tapasztalatait megosztotta velem, így tudtam továbbfejleszteni magam. Érdekesség, hogy a Virtual Pro Gaming honlapra feltöltött statisztikák szerint BerntRH-nak pályafutása kezdete óta több mint 700 védése van, több bajnokságban is szerepel jelenleg, köztük ő az én csapatom második számú kapusa is – mondta. 

Kedves Balázs úgy véli, hogy hasznos volt a közös gyakorlás, és már most úgy érzi, hogy sokkal hatékonyabban véd a mérkőzéseken. Céljai között szerepel, hogy az elsőosztályú klubjánál továbbra is ő legyen az első számú hálóőr. 

– Nem szeretnék nagy elvárásokat támasztani magam elé, mert ha nem érem el őket, akkor az nagy csalódást tud okozni. A Genesis Gaminggel a tavalyi ötödik hely után idén megcéloznánk a dobogót, az élvonalban szeretnék a legjobb öt kapus közé tartozni. Utóbbihoz rendkívül jól kell teljesítenem, hiszen ellenfeleinknél válogatott játékosok is vannak, őket rendkívül nehéz lesz megfogni. Néhány hét múlva választ kapunk arra, hogy teljesíteni tudjuk-e a céljainkat – magyarázta Balázs. 
 

 

Címkék#e-sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában