Lépést tartanak?

2022.10.18. 07:00

A nyergesi gamer szerint az e-sportot is megviselheti az energiaválság

Bár a járvány hatására kevésbé, az energiaválság miatti intézménybezárások, klubmegszűnések és kényszerszünetek hozadékaként akár növekedhet azok száma, akik a virtuális világban töltik szabadidejüket. Kedves Balázs, nyergesújfalui kötődésű e-sportoló szerint ez a szegmens könnyebben átvészeli a nehéz időket.

Walczer Patrik

Ez a szegmens könnyen és relatíve gyorsabban reagál a változó környezetre

Forrás: Shutterstock

Amíg az idősebb generációk életét a televízió, addig a fiatalokét az internet, a számítógép és a telefonok világa határozza meg. Amíg húsz éve teljesen szokványos volt, hogy a gyermekek a grundon rúgták a bőrt, úgy nem lepődünk meg, hogy manapság a világhálón keresztül kergetik a játékszert. Habár vannak ellenzői, tény, hogy az e-sport egyre nagyobb szerephez jut a világon. 

Számos kutatást végeztek az elmúlt hónapokban azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány hogyan befolyásolta ezt a szegmenst. Az adatokból kiderül, bár a szponzori pénzek azért megcsappantak, összességében nőtt a játékosok száma, így bővült a piac. 

Bajnokságok
Kedves Balázs szerint az e-sportban mindenki megtalálja a neki tetsző kikapcsolódási lehetőséget, az autós szimulátoroktól kezdve a stratégiai és lövöldözős játékokon át a sportig bezárólag nagy a választék. Ha kellő gyakorlás és fejlődés után jönnek a szép eredmények, akkor szerencsét lehet próbálni pénzdíjas tornákon, bajnokságokon. Megtudtuk tőle, hogy egy dorogi ismerőse például az egyik legnépszerűbb autós játékban került be a legjobb ötven magyarországi versenyző közé. Kedves Balázs az elmúlt években igazolt e-sportolója volt több futballklubnak is: elmondása szerint a mérkőzéseket jellemzően úgy játsszák, hogy a megadott bajnoki időpontjában mindenki otthonról lép be a játékba, de van olyan egyesület, ahol helyiséget tartanak fent az e-sportolók számára. Ha a spórolás jegyében be kell zárni az említett termeket, akkor sem kerül érdemben veszélybe e-bajnokság lebonyolítása. A nyergesújfalui játékos úgy véli: ahogy bővül a piac, úgy a játékgyártó cégek egyre inkább nyitottak arra, hogy olyan termékekkel álljanak elő, melyekben a játékosok akár össze is mérhetik a tudásukat.

Kedves Balázs azt tapasztalja, hogy Magyarország még mindig le van maradva a tengerentúli és a nyugat-európai országokhoz, illetve a keleti, vagyis az ázsiai államokhoz képest. Itthon az elmúlt években is rendeztek számtalan kupát és egyéb e-sporttal kapcsolatos rendezvényt, de a tornák és a pandémia hatására sem mozdult el jelentősen a mérleg nyelve pozitív, vagy éppen negatív irányba. Persze egészen más helyzetet eredményezhet az ukrajnai háború nyomán kialakult energiaválság.

Országszerte már több sportklub is bedobta a törölközőt és számítani kell arra, hogy ősszel és télen kulturális intézmények, vendéglátóhelyek, konditermek is bezárnak. Felmerül a kérdés, hogy ebből mennyit profitálhat az elektronikus sport világa, hányan kötnek ki a virtuális térben? Kedves Balázs szerint a videójátékok iránt érdeklődő és ambíciókkal rendelkező emberek egy része – akik egyébként fizikailag is űznek bizonyos sportágakat – megint választási helyzetbe kényszerülnek. Ők jó eséllyel leporolják a régi konzolokat vagy új készülékeket vesznek és nyitni fognak az e-sport felé. 

– Tegyük fel, hogy nézőként egyesek nem tudnak majd eljutni sporteseményekre, mert bezárják a csarnokokat, sportpályákat és a tervezetthez képest hamarabb véget ér az őszi szezon. Ők nyilván alternatívát keresnek, esetleg otthon foglalják el magukat, de nem következtethetünk egyenesen arra, hogy ők is videójátékosokká válnak – magyarázta. 
A nyergesújfalui e-sportoló szerint abban is van ráció, hogy bizonyos sportágakat, mint például a darts és sakkbajnokságokat átviszik a virtuális világra, vagyis a felek otthonról, számítógépeken keresztül vívják majd egymással a küzdelmeket. 

– Egyre több olyan vendéglátóhely nyílik az országban, ahol kimondottan nagy gamer-élet zajlik. Nemcsak várják a játékosokat, hanem kupákat is szerveznek számukra. Arra ugyan lehet számítani a közeljövőben, hogy ideiglenesen bezárnak, netán meg is szűnnek ezek a helyek, de az e-sport világát ez csak átmenetileg befolyásolja. Vagy megoldják, hogy csökkentett nyitvatartással fogadják a gamereket, vagy véget vetnek az offline találkozóknak és mindent a virtuális térbe költöztetnek – vélekedett. 

Kedves Balázs úgy véli: ez a szegmens könnyen és relatíve gyorsabban reagál a változó környezetre, így amíg internet van, addig minden nehézségen túllendülhet. Szerinte a játékosok számának csökkenésétől nem kell tartani, de robbanásszerű növekedésre sem kell számítani itthon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában