Motiváció

2023.05.31. 16:11

Olimpiai láng érkezett a szőnyi Bozsik-iskolába - Csernoviczki Éva a siker titkát is elárulta +fotók

A 101-szeres válogatott, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgóra, Bozsik Józsefre emlékeztek szerdán a róla elnevezett komáromi általános iskolában.

Kovács László

Izgalmas programokat kínált a Bozsik-nap a komáromi iskolában

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Thoma Ágnes, a Bozsik-iskola igazgatója úgy fogalmazott: az idén nehéz és szomorú feladatnak tartja az iskola legjelentősebb rendezvénye, a Bozsik-nap megnyitását. Bozsik József napra pontosan 45 évvel ezelőtt hunyt el. Túl azon, hogy nagyszerű labdarúgó volt, mindig végtelül szerény maradt.

Az elmúlt évben hunyt el dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára, aki hosszú éveken át segítette az iskola munkáját, valamint a tanintézet egykori igazgatója, Kovács László, aki határtalan gyermekszeretetéről volt ismert. Bármerre néznek körbe az épületben, az iskola udvarán, alig látni olyat, amihez ne lett volna köze 25 éves igazgatói munkája során. Thoma Ágnes hozzátette: életművük ápolását fontos feladatuknak tekintik a jövőben is.

A nagyszerű tavaszi időben négy, olimpiai bajnok, illetve sportvezető nevét viselő tanintézet 5-6. osztályos fiú labdarúgói, valamint öt környékbeli iskola 7-8. évfolyamos lány kézilabdázói sorakoztak fel a Bozsik-nap sporteseményeinek megnyitójára. A Himnusz és az olimpiai himnusz után megérkezett az olimpiai zászló és a láng, és büszkén vonultak fel az 1. és 2. osztályosok saját készítésű kis fáklyáikkal.

Majd a meccsek is megkezdődtek. A vendégek között mások mellett ott láttuk Bozsik Pétert, Bozsik József fiát, egykori szövetségi kapitányt, televíziós szakkommentátort és dr. Takács Ádámot, a Tatabányai Tankerületi Központ szakmai vezetőjét, Győr Bélát,  Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárát, később pedig, az önkormányzati képviselő-testületi ülést követően megérkezett dr. Molnár Attila polgármester és Turi Bálint alpolgármester is.

Miközben nagy csatákat vívtak a lányok és a fiúk, többen az olimpiai relikviákból, kabalafigurákból összeállított kiállítást tekintették meg, mások pedig, más iskolákból is érkezett gyerekekkel együtt a tatabányai Csernoviczki Éva élménybeszámolóját hallgatták meg a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A 2012-es londoni olimpia bronzérmes cselgáncsozója rengeteg kérdést kapott.

Egyebek mellett elmondta, mivel korábban kevés női dzsúdós volt, ezért példaképet nem tudott választani ebből a sportágból. Egerszegi Krisztina úszó és Nagy Tímea vívó viszont nagy kedvence volt, és neki is az lett az álma, hogy egyszer olimpiai bajnok lehessen. Bronzérmet sikerült szereznie, ám erre is nagyon büszke.

Maxim jó baba

Csernoviczki Éva elhozta magával Komáromba két hónappal ezelőtt született kisfiát is. Amíg édesanyja élménybeszámolót tartott, Maxim a babakocsiban szunyókált és a nagymama vigyázott rá. Éva lapunknak elárulta, Maxim szerinte ugyanolyan csecsemő, mint a többi, van amikor sokat alszik, van amikor nyűgösebb, de jó babának mondható.
A szülőknek kevés nyugodt éjszakájuk volt, két nappal ezelőtt fordult elő az, hogy Maxim szinte végigaludta. Megtudtuk azt is, Csernoviczkiék a Balatonon nyaralnak majd, és a nyár végén dzsúdótáborba, Tatabányára várja majd a gyerekeket.

Csernoviczki Éva úgy fogalmazott rengeteg munkával, lemondással járt, hogy idáig eljutott. A siker titkaként azt említette, hogy fegyelmezett volt, és tudatosan szerette volna elérni az álmait. A sport mellett a tanulást is mindig nagyon fontosnak tartotta.

Az élménybeszámoló után nem sokkal aztán az is kiderült, hogy a focitornát a budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium tanulói nyerték a szintén fővárosi Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola, a Bozsik-iskola, illetve a Bernecebaráti Szokolyi Alajos Általános Tagiskola csapatai előtt.

A kézilabdázóknál az Ácsi Gárdonyi Géza Általános Iskola együttese diadalmaskodott, a második a Komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola, a harmadik Bozsik-iskola, a negyedik a szintén komáromi Feszty Árpád Általános Iskola, míg az ötödik a Bábolnai Általános Iskola lett. Különdíjak is gazdára találtak. Gólkirály: Istella Boglárka (Gárdonyi). Legjobb mezőnyjátékos: Pogány Virág Vivien (Bozsik). Legjobb kapus: Kocsi-Horváth Lujza (Petőfi).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában