Fejlesztés

2023.05.21. 19:14

Neszmélyen épül a dunaalmási bölcsőde, nyolc kisgyereket várnak majd

Egy csoportos bölcsődét alakít ki a régi gyógyszertár épületéből Neszmélyen a dunaalmási önkormányzat

G. D. V.

Dunaalmás és Neszmély települések élete szorosan összefonódik. Sok közös rendezvényük van, az önkormányzatok is rendszeresen együttműködnek egymással. Így a helyiek közül senki sem lepődik meg azon, hogy a jelenleg dunaalmási bölcsőde Neszmélyen épül. Az épület nemrég még gyógyszertárként üzemelt, azonban hamarosan már apróságok vehetik birtokba.

Makay Tibor, Dunaalmás polgármestere a Kemma.hu-nak elmondta, hogy nem is olyan bonyolult a történet, mint elsőre gondolnánk. Az épület a két település közös tulajdonában van, így üzemelt benne korábban a gyógyszertár is. Amikor pedig felmerült az ötlet és a lehetőség arra, hogy egy bölcsődét alakítsanak ki, adta magát a helyszín. Bár a bölcsőde dunaalmási fenntartású lesz, mindkét település gyermekeit várják majd a kisgyermeknevelők. 

− Pár éve készítettünk egy igényfelmérést, hogy hányan vennék igénybe a bölcsődét. Bár azóta ezek a gyerekek lassan már iskolába járnak, a megnövekedett gyerekszám indokolja a bölcsőde létrehozását. Ugyanis most nincs olyan intézménye a településnek, ahol három év alatti gyermekek napközis ellátását tudnánk biztosítani. Ezzel lehetőséget adnánk a szülőknek, hogy újra munkába álljanak − kezdte a polgármester, aki meg is mutatta, hogy fog kinézni az épület.

− Ezeket az ablakokat megszüntetjük, mert onnan kevés fényt kap az épület. Erre a falra kerülnek át a nyílászárók. Itt lesz a csoportszoba mellette pedig egy vizes helység, öltözők. Az épületben teakonyha és melegítőkonyha lesz, illetve nevelőknek egy helyiség. Egyelőre egy csoportszobát alakítunk ki, de ha a igény lesz rá, akkor van hely egy újabb csoportszoba kialakításához is. Az épület teljes hasznos alapterülete majdnem 181 négyzetméter. A támogatásból új eszközök beszerzésére is lesz lehetőségünk − mondta Makay Tibor, aki elárulta, hogy szeptembere még sajnos nem nyit meg a bölcsőde, de a tanév második felében már várják a kigyermekes családok jelentkezését. 

− A beruházás kiviteli tervei 2021 augusztus végére készültek el. Ezt követően az Önkormányzat egy közbeszerzési eljárást folytatott le, de az eredménytelenül zárult. A költségek megemelkedése miatt többlettámogatási kérelmet is benyújtott a település, amelyet pozitívan bíráltak el, így az eredetileg 83 millió forintos támogatás 151,5 millió forintra nőtt. Végül a harmadik közbeszerzési eljárás már eredményesen zárult, 2023. április 3-án sikerült megkötni a vállalkozási szerződést a beruházás kivitelezőjével. A kivitelezés áprilisban indult a bontási munkákkal, és várhatóan 2023 december közepére készül el − tette hozzá a polgármester. 

 

 

 

 

 

 

Címkék#óvodások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában