Kemma.hu videó

2023.05.25. 14:19

Koszorúzással emlékeztek a Hősökre Tatán (fotók, videó)

Tatán is lerótták tiszteletüket a Hősök Napja alkalmából a 2. Világháborús emlékműnél.

G.D.V.

Méltón emlékeztek meg a hősökről Tatán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Goletz-Deák Viktória

A Honvéd Bajtársi Klub által szervezett megemlékezésen Sárközi József, nyugalmazott ezredes, a klub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd felkérte Rigó Balázst, Tata alpolgármesterét, egyben történészt, hogy tartson beszédet.

Az alpolgármester a Budapesten, a Hősök terén felállított hősök emlékkövének érdekes történetét osztott meg a hallgatókkal. Majd dr. Szabó Előd református lelkész, egy 100 évvel ezelőtti, ismeretlen szerzőtől származó szöveggel mondott áldást a hősök tiszteletére, illetve közös imával zárta a megemlékezést.

Az emlékműnél többek között az önkormányzat, a Honvéd Bajtársi Klub és a Tatai Református Iskola is elhelyezte a megemlékezés koszorúit. Legvégül az MH. Klapka György 1. Páncélosdandár kürtőse elfújta a magyar takarodót. 

Hősök napja
A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Egy 1924-ben hozott törvény kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában