Emlékezzünk

2023.05.09. 17:45

Tatán és Tatabányán is megmutatta tehetségét az elhunyt színészlegenda, Máthé Erzsi

Tatabányán és Tatán is forgatott filmekben szerepelt a nemzet színésze, a májsu 8-án elhunyt Máthé Erzsi.

Kemma.hu

Ahogyan azt korábban is írtuk, hogy május 8-án este, 95 éves korában, csendben elaludt Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Az öreg című filmben is szerepelt. A 1975-ös filmet Tatabányán és Tatán forgatták. Máthé Erzsin kívül olyan legendák játszottak benne, mint Latinovits Zoltán, Haumann Péter, Harsányi Gábor, Pécsi Ildikó vagy Dajka Margit. Külön érdekesség, hogy a film Gáll István regényéből készült, aki 1963-1965 között Tatabányán élt írói ösztöndíjjal. A rendező Révész György többször is dolgozott vármegyénkben.

A film egy deszkákból összetákolt szivattyúházban játszódik a film. Egy tizenkilences veterán és egy rokkant, bicegő fiú kapcsolatának története. A feladatuk, hogy vízbetörés vagy bányatűz esetén működésbe kell hozniuk a szivattyút. Az öreg (Latinovits Zoltán) elhatározza, hogy embert farag a fiúból (Harsányi Gábor), és egyik éjjel próbára teszi vészjelzéssel. A fiú helytáll, de lázad az öreg zsarnoki lénye ellen. Ám lassan összecsiszolódnak, az öreg mesél a lelkét nyomasztó két gyilkosságról, a fiú pedig érdeklődővé válik. Az öreg fájdalmas élete és halála mély nyomokat hagy benne. Máthé Erzsi a fiú anyját alakítja a filmben. 

Az 1977-es Gábor Pál rendezte Muslicák a liftben című tévéfilmet részben Tatán forgatták, amelynek főszereplőjét, Jusztiniát Máthé Erzsi formálta meg: az 1960-as években takarítónő egy új lakóházban. Élete sérelme a neve, amelyre a keresztszülő hercegnő ígért valamit. Amikor Buzásiék Svájcba utaznak, kéri őket, keressék fel a hercegnőt levelével, amelyben a beígért segítséget kéri.

Máthé Erzsi a Katona József Színház alapító tagja, de harminc évig a Nemzeti Színház tagja volt. A kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő május 16-án lett volna 96 éves. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában