Búcsú

2023.05.10. 10:45

Kérdések is belefértek a péliföldszentkereszti kegyhelyi találkozóba

Idén is megtartották a Szent Kereszt megtalálásának tiszteletére tartott hagyományos búcsút.

Kemma.hu

A Szent Kereszt megtalálásának tiszteletére tartott hagyományos búcsú idei nyitónapja délutáni litániával kezdődött, szentmisével zárult a közigazgatásilag a kis településhez tartozó kegyhely, Péliföldszentkereszt Szent Kereszt-templomában. Az érkezőket képzőművészeti kiállítás, borkóstoló, táncház is várta.

A vasárnapi folytatásban nyergesújfalui festőkör kiállítását nézhették meg az érdeklődők a templom körül, a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban több nemzedék vehetett részt kézműves foglalkozásokon. A nap központi eseményeként Vitális Gábor szalézi rendi szerzetes atya, a nyergesújfalui Szent Mihály-templom plébánosa szentmisét mutatott be a kegyhely épületeihez közeli lourdes-i barlangnál. 

A házigazdák figyelmessége, hogy a padok fölé sátrat emeltek, hátha váratlanul elered egy gyors eső. Az erdei tisztás közelébe elsétálók több atyánál is gyónhattak,sokan üdvözölték nagy örömmel a péliföldszentkereszti rendház korábbi vezetőjét, a rend korábbi magyarországi tartományfőnökét, Ábrahám Béla szerzetes atyát.

Gábor atya prédikációjában többek közt arról szólt, hogy sokan keresik a választ arra a kérdésre, hogyan tudhatnak hinni Istenben. Ő maga is sokat gondolkodott ezen, szeretné még jobban megismerni. Jézus ma arra biztatja a az őt követni akarókat, hogy kövessék. Mert ő az út, az igazság és az élet. Nem elég csak léteznünk ebben a világban!

Gazdag programmal biztatták még maradásra a szentmisét követően is a házigazdák a kegyhelyre érkezetteket. Gitárkettős, mazsorettcsoport, irodalmi kör, tánccsoport, citeracsapat, népi fajátékok kipróbálása, kézműveskedés kínált élményeket több korosztály számára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában