Gyász

2023.05.10. 10:47

Elhunyt Komárom volt polgármestere és országgyűlési képviselője, Zatykó János

75 éves korában elhunyt Komárom volt polgármestere, országgyűlési képviselője, az agrárpolitikus Zatykó János.

Kemma.hu

Zatykó János ciklusokon át vezette Komáromot

Forrás: Komárom/Facebook

Komárom önkormányzata és a Solum Zrt. is saját halottjának tekinti Zatykó Jánost, aki május 9-én hunyt el. Az agrár szakpolitikus 1948. február 12-én született Nagykőrösön, ősei apai ágon gazdálkodók voltak. Mezőgazdasági technikumot végzett, majd agármérnöki oklevelet szerzett 1972-ben. Feleségével ugyanabban az évben házasodott össze, két gyermekük született.  1976-ban szarvasmarha-tenyésztői szakmérnöki diplomát szerzett. 1982 októberétől a Komáromi Mezőgazdasági Termelőszövetkezetnél (mgtsz), 1989-től a jogutód Klapka György Mgtsz-nél dolgozott, előbb főagronómusként, majd elnökhelyettesként, 1992-től pedig az újjáalakult szövetkezet elnökeként. Szövetkezeti munkája mellett az 1991 decemberében alakult, növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó Agro Solum Kft. ügyvezetője lett. 

1979 és 1989 között a Magyar Szocialista Munkáspárt tagja volt, 1996-ban lépett be az MSZP-be. Az 1994. évi országgyűlési választásokon a szocialista párt jelöltjeként indult a Komárom központú választókerületében, és szerepelt a párt megyei és országos listáján is. 1994-2010 között volt országgyűlési képviselő. Mindemellett a parlamentben a mezőgazdasági bizottságában tevékenykedett 16 éven át.  

2000 novemberében egy napig az MSZP frakcióvezető-helyettese is volt, hogy napirend előtt felszólalhasson Komárom híres szülöttjének, Jókai Mór születésének 175. évfordulója alkalmából. 2009 márciusában szintén egy napig töltötte be a posztot, hogy napirend előtt a gazdasági világválság nyomán hangsúlyozza az Európai Területi Együttműködési Csoportosulások (EGTC) előnyeit, és felhívja a figyelmet a több mint 80 szlovák és magyar önkormányzat által életre hívott Ister-Granum EGTC-re, amely az Esztergom környéki kisrégiót fogta össze a határ két oldaláról. 

1999-ben választották meg Komárom polgármesterének, elődje, dr. Krajczár Gyula halála után. Polgármestersége első napja annak idején pont a Komáromi Napokra esett. A 2002-es és 2006-os választáson is megőrizte tisztségét. 2010-ben vonult vissza. Az MSZP közleménye szerint halálával a rendszerváltás utáni országgyűlések egyik agrárszakemberét is elvesztettük − olvasható a párt honlapján

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában