Érettségi

2023.05.10. 19:48

Egy nyolcadikos tudása is elég volt a matekérettségihez - videó a Refiből

Illés Dániel, a Tatai Református Gimnázium igazgatója, egyben matektanára megoldotta nekünk az általa legnehezebbnek ítélt feladatokat.

Kemma.hu

Illés Dániel, a Tatai Református Gimnázium igazgatója szerint könnyű volt az idei matek érettségi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Illés Dániel, a Tatai Református Gimnázium igazgatója egy krétaporos táblán megmutatta, hogy milyen gondolkodás mentén volt a legkönnyebb megoldani az idei matematika érettségi feladatait.  Az első 10 példa elmélet volt, ami már stabil kettest jelentett, ugyanakkor a hat számolási feladat között sem volt nagy buktató. Ha valaki biztosan tudta használni a négyjegyű függvénytáblázatot és a számológépet könnyedén meg tudta oldani az érettségit.

A feladatok között szerepelt rombusz szögének, területének kiszámítása, amihez szögfüggvényt és a Pitagorasz-tételt kellett használni. Hasonló feladat volt egy trapéz átlóinak és szögeinek meghatározása is. A diákoknak számsorozattal, kombinatorikával, másodfokú egyenlettel és gráffal is meg kellett birkózniuk, ami szintén a könnyebb feladatokhoz sorolható.

A videóban pedig az igazgató által kiválasztott és megoldott feladatokat tekinthetitek meg, míg a videó végén külön üzen a most érettségiző diákoknak. Illés Dániel többször is megjegyezte, hogy egyes feladatok megoldásához az általános iskolai órákon elhangzottak is biztos tudást jelentettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában