Érettségi

2023.05.09. 17:29

Érettségi: Fotókon, videón a matekmegoldások - meglepte a diákokat az átlagszámítás

Több mint 70 ezer diák ragadta meg számológépét és körzőjét a mai napon. A diákok szerint könnyebb volt az idei matekérettségi az előzőnél.

Kemma.hu

A Tatabányai Árpád Gimnázium diákjai szerint az előző évekhez képest könnyebb feladatlapot kaptak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Ünneplőbe öltözött diákok tucatjai a kora reggeli órákban az utakon. Matematika érettségire igyekeznek, néhányan izgalmukban még a függvénytáblázatot lapozgatják, míg mások a szőlőcukrot, banánt és csokoládét  is tartalmazó túlélőcsomaggal kezeikben élvezik a reggeli napsugarakat. 

A mai napon több mint 70 ezer diák ragadta meg számológépét és körzőjét. Gráfok, kördiagram és trapéz mellett átlagszámítás is volt a feladatok között. A Tatabányai Árpád Gimnázium diákjai szerint könnyebb volt az idei matematika érettségi az előző évekhez képest.

Az első feladatsort hamar megoldották, míg a nehezebbnek számító második feladatlapban meglepetésükre átlagszámítás is helyet kapott. A diákok szerint az elmúlt években ilyen típusú feladat nem volt a második részben, ugyanakkor ezt is könnyed feladatok közé sorolták. Az érettségizők az előző évek feladatlapjai alapján fel tudtak készülni a típusfeladatokra, amelyek idén sem okoztak meglepetést.

Mint korábban megírtuk, hétfőn elkezdődtek az idei érettségi vizsgák. Elsőként a magyar nyelv és irodalom feladataival kellett megbirkózniuk a diákoknak. A Tatai Református Gimnázium diákja, aki középszintű vizsgát tett magyarból elárulta, hogy nem stresszelt a vizsga előtt. Bár az utóbbi hetekben többet tanult, de az utolsó napokban már ki sem nyitotta a könyveit. Úgy gondolta, hogy ha az elmúlt 12 év megadta az alaptudását ahhoz, hogy sikerrel vegye az akadályt.

 Szerdán történelemmel, csütörtökön pedig idegennyelvvel folytatódik az idei írásbeli.

Az Oktatas.hu tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1152 helyszínen 70 394 vizsgázó, emelt szinten 94 helyszínen 4537 vizsgázó tett érettségi vizsgát. A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázók elsőként 45 perc alatt az I. feladatlapot, majd 135 perc alatt a II. feladatlapot oldhatták meg. A 10-12 feladatot tartalmazó I. feladatlap az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A II. feladatlap két részre oszlik: az „A” rész három (egy vagy több kérdésből álló) feladatot tartalmaz, míg a „B” rész három, egymással megegyező pontszámú feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázóknak kettőt kell megoldaniuk, és csak ez a kettő értékelhető. Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

A Kisalföld.hu-nak köszönhetően pedig ezúttal is rendelkezésünkre áll a feladatsor videós elemzése két részletben, amit Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója, matematika szakos tanár oldotta meg. Így ti is tesztelhetitek tudásotokat, ha szeretnétek. A videók alatt pedig szintén megtalálható a konkrét feladatsor egy galériában. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában