Segítségre szorul

2023.05.24. 11:28

Egy sátor az otthona: a 84 éves Magdi néni egy komáromi áruház parkolójában él

Hetekig élt egy 84 éves idős, beteg néni egy sátorban az egy komáromi nagyáruház parkolójában. Sokáig nem tűnt fel senkinek. Aztán kikerült egy fotó a sátráról a Facebookra. Most komáromiak és észak-komáromiak közösen segítenek neki otthont találni.

Kemma.hu

A néni megmutatta az "otthonát"

Forrás: beküldött

Komáromiak és észak-komáromiak fogtak össze, hogy segítsenek a 84 éves Magdi néninek. A Facebookra került ki a napokban egy bejegyzés arról, hogy az idős néni egy egyszerű, kis sátorban él az egyik komáromi nagyáruházhoz tartozó parkolóban. Kovács Magdolnának elkezdték keresni a családját. A bejegyzés futótűzként terjedt, és már érkezett is a segítség. 

Nagy Ernest Szlovákiában, az Észak-Komáromtól 30 kilométerre lévő Tanyban lakik. Ő sietett elsőnek a néni segítségére. Kiderült, hogy az idős hölgynek már több hete a parkoló az otthona, ami sokáig senkinek sem tűnt fel.

komárom parkolóban él eg idős néni magdi néni
Sokan elmentek mellette, míg végül valaki tényleg segíteni próbál
Forrás: beküldött

Magdi néni 84 évesen most is a magyar komáromi Tesco parkolójában él. Története, kicsit zavaros, de elmesélte, hogy kettős állampolgár, és minden iratát elveszítette, egy cetli papírja sincs arról ki is ő. A nyugdíját februártól nem tudja felvenni, mivel nem adják neki oda okmányok hiányában.

Magdi néni úgy mesélte, hogy 2013-tól élt Észak-Komáromban, ahonnan átköltözött egy idős nénit gondozni a határ túlsó oldalára, Magyarországra, Komáromba. A parkolóban csak pár hete él. Két hete van sátra, addig egy kis székén aludt ülve.

Próbálunk mindent megtenni, hogy iratokhoz jusson, és rendeződjön a sorsa

– mondta Ernest, aki szerdán viszi Magdi nénit Szlovákiába, iratokat intézni neki, hogy azzal már felvehesse a nyugdíját.

Legalábbis megpróbálunk elmenni. A határt ugyanis ideiglenesen lezárták, és kérdéses, hogy iratok nélkül átmehet-e a néni

– veti fel a problémát Ernest, aki közben szállást is szervezett Magdi néninek, de most minden azon múlik, hogy sikerül-e eljutniuk személyit csináltatni. 

komárom parkolóban él eg idős néni magdi néni
Amíg nem volt sátra, Magdi néni ezen a kis széken aludt
Forrás: beküldött

– A komáromi Tesco igazgatója engedélyezte, hogy Magdi néni ott lehessen a parkolóban, és folyamatosan ételhez jusson. Közben sikerült kiderítenem, hogy a néni szlovákiai Nagymácsédi lakhellyel rendelkezik, igaz, csak hajléktalanként, pontos cím nélkül. Még nagyon sok mindent kell intéznünk. Azt sem tudjuk, hogy van-e társadalombiztosítása. Ráadásul Szlovákiában több társadalombiztosító is van, szóval nyomozni kell. Megnézünk egy öregek otthonát egy közeli faluban is, hátha találunk neki helyet. Persze, csak ha Magdi néninek is tetszik – sorolta a feladatokat Ernest, aki nem érti, hogyhogy nem segített Magdi néninek senki az elmúlt hetek alatt.

– Az eredeti posztot, amit én is láttam a Facebookon, 40 ezren osztották meg. Ez alapján mentünk a parkolóba, és kerestük meg a nénit. Szomorú tapasztalat ez, hogy pár ember lerendezi egy megosztással a segítségnyújtást, páran azért visznek egy kis ennivalót, egy üdítőt, de ettől még nem oldódik meg a fő probléma, hogy iratok nélkül az utcán él egy 84 éves néni. Mi már több családon segítettünk, adományt gyűjtöttünk, így nem is volt kérdéses, hogy most is azonnal megyünk – mondta Ernest, aki egyébként autókkal foglalkozik, amikor éppen nem idős néniken segít. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában