Színház

2023.05.25. 07:00

A háború elől menekülő színészek lépnek fel Esztergomban

Az Esztergomi Várszínház is csatlakozott az április 15-én Budapesten megnyílt X. Színházi Olimpia programsorozatához. A teátrum az Évfordulók évada részeként három előadással várja a közönséget júniusban, ezúttal azonban nem a várhegyi helyszínen, hanem a Dobó Katalin Gimnázium aulájában.

Kemma.hu

Egy korábbi évadban készült fotó az Esztergomi Várszínház egyik előadásán

Forrás: 24 Óra

Fotó: P. O. Z.

Május 17-én Facebookos oldalán tette közzé részletes júniusi programját az Esztergomi Várszínház, mely intézmény három rangos darabbal csatlakozik így a X. Színházi Olimpiához. A teátrum által közzétett tájékoztató kapcsán Horányi László igazgató röviden arról nyilatkozott, hogy bíznak abban, hogy ebben az évadban is sokszínű repertoárral tudják meglepni a közönséget, s ennek kiemelkedő része a Nemzetközi már formálódik a nyári évaduk Színházi Olimpia. 

Június 18-án Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című elbeszélő költeményéből készült előadást mutat be a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház. A Vidnyánszky Attila által rendezett darab a beregszászi teátrum és a Nemzeti Színház közös produkciója, melyről ezt írják: „A háború miatt hazájukat elhagyni kényszerülő színészek miközben önfeledten, szellemesen komédiázva életre keltik a legendás hősöket: szemérmetes Erzsókot, Fejenagyot, a kovácsot, Haranglábat, Bagarját, Vitéz Csepü Palkót, Mártát és a lágyszívű kántort, utalnak arra is, mi zajlik a lelkükben a jelenben, otthonuktól távol.” 

Június 25-én egy nemzetközi produkciót, a bambergi Theater im Gärtnerviertel társulatának Médeia című darabját nézhetik meg az érdeklődők. A magyar szinkrontolmáccsal bemutatott mű Simon Stone Euripidész klasszikusának átirata, melyet Nina Lorenz rendezett. 

Az alkotó „ebben az izgalmas, formabontó előadásban a jelenbe helyezi Médeiát, és az ókori tragédiát egybefonja egy valós történettel.” A széria utolsó előadása június 30-án lesz, akkor Schwechtje Mihály Az örökség című drámáját viszi színre a Komáromi Jókai Színház. A 2020-ban a legjobb magyar dráma díját elnyert író- filmrendező színpadi művéről így írnak: „A darab egy gyermekorvosról szól, aki Németországból hazatérve édesanyja hagyatéki ügyét rendezve szembesül azzal, mi történik a mélyszegénységben élő cigányok gyermekeivel a telepen, amit mindenki csak Koreának hív.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában