Törvényi kötelezettség

2023.04.16. 09:09

Tudtad, hogy 3 napon belül be kell jelentened, ha költözöl? - a tatabányai hivatal figyelmeztet

A valós lakcím bejelentésének törvényi kötelezettsége van, amit határidőn belül kell megtenni.

Kemma.hu

Forrás: tatabanya.hu

Közösségi oldalán figyelmeztette a tatabányaiakat a város, hogy mindenki köteles lakóhelyének címét bejelenteni a beköltözéstől vagy a kiköltözéstől számított 3 munkanapon belül. A lakcímbejelentés bármelyik járási hivatalnál teljesíthető, az eljárás pedig illeték- és díjmentes.

A valós, állandó lakcímet jelentő tatabányai lakóhely bejelentésével, illetve meglétével ugyanis számos szociális és egyéb támogatás, mint például az ingyenes parkolás érhető el. De a kedvezményeket biztosító Tatabánya kártyát is csak ennek birtokában vásárolhatjuk meg.

A valós lakcím adatok fontosak a regionális alapú szolgáltatások igénybevételéhez is, a háziorvosi ellátáskor, gyermekek iskoláztatása, óvodai beiratkozása során is. A megfelelő bejelentés azért is fontos, mert ez az a cím, ahol a hivatalos szervek, hatóságok kapcsolatot tudnak tartani velünk.

A lakcímbejelentés megtehető:

  • elektronikus úton ügyfélkapu használatával,
  • személyes megjelenéssel bármely járási okmányirodában, kormányablakban,
  • elektronikus ügyintézési ponton.

A lakcímbejelentéshez, amennyiben valakin nem saját ingatlanba kíván bejelentkezni, szükséges  a  szállásadó hozzájárulása is. A személyes ügyintézéshez minden esetben szükséges a személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány, az előző lakcímet igazoló lakcímigazolvány, a kitöltött, saját kezűleg aláírt lakcímbejelentő lap. A lakcímbejelentéshez szükség lehet egyéb dokumentumokra is, mint például meghatalmazásra vagy bérleti szerződésre.

Amennyiben valaki ügyfélkapuval rendelkezik, elektronikusan is megtehető a bejelentés a magyarorszag.hu weboldalon. A lakóhelyet, a tartózkodási helyet és az ezeket érintő változásokat kizárólagos tulajdonosként, haszonélvezőként, illetve a szállásadó hozzájárulásával lehet online bejelenteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában