Tér-Kép 2021

2023.04.29. 10:35

Sokan buszoznak Tatabányán, a vonat rendben van, a benzinkút viszont kevés

Komárom-Esztergom vármegyében aránylag sokan vettek igénybe helyi autóbuszos közlekedést, a vasúthálózat ellátottsága megfelelőnek mondható, az üzemanyagtöltő állomások számán azonban lehetne még mit javítani - egyebek mellett ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Tér-Kép 2021 című, a közlekedést górcső alá vevő kiadványából.

Várvizi Tamás

Sorállás ugyan nincs, mégis kevésnek gondoljuk a kutak számát

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Országos átlagban 77 helyi autóbuszos utazás jutott egy lakosra 2021-ben, a Covid19-járvány következtében 2019-hez, de 2010-hez képest is harmadával kevesebb. A normál nyomtávú vasúti vágányok hossza 7558 kilométer volt 2021 végén, lényegében ugyanolyan hosszú, mint 11 évvel korábban. Az üzemanyagtöltő állomások tízezer személygépkocsira jutó száma 5,1-et tett ki 2021-ben, 2,2-vel kevesebbet, mint 2010-ben.

Ami a helyi buszközlekedést illeti, az utazások száma Budapesten kimagasló, ezenkívül még 10 vidéki város járásában volt százas nagyságrendű az utazások éves, egy főre jutó száma. Győr-Moson-Sopron, valamint Komárom-Esztergom vármegyében 2 ilyen járás is volt, utóbbiban a Tatai és a Tatabányai. A vármegyei járások csaknem felében nincs lehetőség helyi autóbuszos közlekedésre.

Vármegyénkben tehát - aligha meglepő módon - a Tatai és a Tatabányai járásban a második legmagasabb kategóriában van az egy lakosra jutó buszos utazások száma, egy személyre 85-134 utazás jutott a tavalyelőtti évben. A Komáromi és az Esztergomi járás az öt kategóriából a harmadikban van (50-84 utazás), az Oroszlányi a 0-21-es kategóriába esik, míg a Kisbériben nincs ilyen jellegű szolgáltatás.

A vonat rendben van

A vármegyék közül a leghosszabb vasúthálózat Bács-Kiskunban (548 km), a legrövidebb Nógrádban (201 km) épült ki. Utóbbi megyében nem volt 2021-ben villamosított szakasz és – 5 másik vármegyéhez hasonlóan – többvágányú vonalakat sem alakítottak ki. Komárom-Esztergomban átlagosnak mondható a vasútvonali ellátottság.

A kiadványban a benzinkút-ellátottságot is vizsgálták. Az országban 2021-ben működő 2047 benzinkút közül a legtöbb Pest vármegyében, valamint Budapesten, míg a legkevesebb Nógrádban várta a tankolni szándékozókat, összefüggésben a nagy forgalmú utak területi elhelyezkedésével. 2010-hez képest a régióink többségében csökkent az üzemanyagtöltő állomások száma; Pestet és Nyugat-Dunántúlt ezzel szemben növekedés jellemezte.

Komárom-Esztergomban a Kisbéri, a Komáromi és a Tatai járásban magasabb a benzinkutak száma, az öt kategóriából a harmadikba esik (4,8-6,3 benzinkút jutott 10 ezer személygépkocsira), a Tatabányai és az Esztergomi járás pedig csak a 3,0-4,7-es kategóriába esik. A legszerényebb ellátottság az Oroszlányi járásé vármegyénkben (0,6-2,9).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában