Szép eredmények

2023.04.01. 11:20

Kiválóan szerepeltek a Tatabányai Szakképzési Centrum diákjai a szakmai versenyeken

A Tatabányai Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolákban tanulók kiváló eredményeiről kaptunk tájékoztatást Pákozdi Szabolcstól, a TSZC főigazgatójától.

Mórocz Károly

A tatabányai Kossuth-középiskolából a döntőbe jutott Csiszár Anikó, Eckl Dóra, Keresztesi Enikő és Torma Zsófia

Forrás: 24 Óra

Fotó: montázs: Flajsz Péter

A Kulturális és Innovációs Minisztérium az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyét (ÁSZÉV) a magyarországi nappali rendszerű képzést folytató technikumok azon tanulói számára hirdeti meg, akik a versenykiírás tanévében a 12. évfolyam tanulói. A Tatabányai Szakképzési Centrum (TSZC) három intézményének öt ágazatából kilenc tanuló jutott be az országos döntőbe. 

A TSZC Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikumból Bognár Dóra Mónika és Gieber Dzsenifer Barbara egészségügyi ismeretekből, Gulyás Dorina Fanni pedig közgazdasági ismeretekből vesz részt a döntőn. A TSZC Bánki Donát-Péch Antal Technikumból Sebők Máté János, Turóczi Petra, Vajda Kristóf és Varga Levente sportismeretekből, Mészáros Adrián mechatronikai ismeretekből bizonyít Szolnokon. A TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola tanulója, Nagy Judit Annamária turisztikai ismeretekből csillogtatja meg a tudását.

Azok az iskolai rendszerű nappali oktatásban részt vevő, végzős tanulók vehetnek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen (SZKTV), akik szakképző iskolában 11. évfolyamon és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen (OSZTV), akik technikumban a 13. évfolyamon ebben a tanévben fejezik be szakmai tanulmányaikat. A versenybizottság a kiváló szakmai felkészültségét, az elért verseny­eredményük alapján, az adott fordulóhoz kapcsolódó szakmai vizsgatevékenység alóli felmentéssel díjazza.

– Büszkék vagyunk arra, hogy a TSZC tíz intézményének 18 különböző szakmájában van 56 kiemelkedő jártasságot mutató tanuló, akik a Szakma Sztár (OSZTV és SZKTV) versenyeken elért eredményük alapján mentesülnek a szakmai vizsga egy vagy több vizsgatevékenységének letétele alól – mondta Pákozdi Szabolcs, a TSZC főigazgatója. – A Szakma Sztár versenyek első fordulói a területi válogatók. Ezen a szakmai vizsga írásbeli interaktív része alól 54 versenyző kapott mentességet, mert 60 százaléknál jobb eredményt ért el. A második fordulóban, az országos válogatókon a szakmai vizsga gyakorlati része alól heten kaptak mentességet. 

A verseny országos döntőjébe a TSZC Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakma végzősei kerültek be. Csiszár Anikó, Eckl Dóra, Keresztesi Enikő és Torma Zsófia az OSZTV országos döntőjén mutatják be szakmai hozzáértésüket április 18-án. 

Hazai és nemzetközi megmérettetések résztvevői
Az EuroSkills és WordSkills versenyekre idén neveztek először a Tatabányai SZC Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnázium informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikusai, a középmezőnyben végeztek. Ezek mellett a szakképző intézmények számos hazai és nemzetközi, témáját tekintve szakmai, tanulmányi és sportversenyen indítják a tanulókat, például ilyen a Skills Junior, a Word Robot Olimpiad robotprogramozó verseny, az International Science and Engineering Fair mechatronikai szakmai verseny, a MURÁR, a kőművesek nemzetközi versenye, a Martina Visconti nemzetközi pincérverseny, az Illemtan- és protokollverseny, a Start-up verseny és vállalkozói kompetenciák fejlesztése nemzetközi verseny, Modellvállalat szimulációs verseny, a Privátbankár, az Innováció az én szakmámban középiskolai projektverseny. Minden iskolában összesen 27 sportágban 84 élsportoló tanul. A legtöbb élsportoló sportágazatban, a TSZC Bánki Donát-Péch Antal Technikumban és a TSZC Kultsár István Technikum és Szakgimnáziumban. Legeredményesebbek a sportolóink kézilabdában, korfballban, labdarúgásban, floorballban, súlyemelésben. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában