Toplista

2023.03.14. 18:24

Akár ingyen és gyorsabban is új szakmát szerezhetünk: ezt ne hagyd ki a TSZC-nél!

Egyre többször adunk hírt arról, mit, hogyan és hol tanulhatnak a felnőttek. Pákozdi Szabolcs, a Tatabányai Szakképzési Centrum főigazgatója elsősorban a szakmai oktatás mellett érvelt, amely során mindenki számára ingyenes a képzés és a vizsga egyaránt.

Mórocz Károly

A mechatronikai technikus vizsgán a szerelőtábla előtt is helyt kell állni

Fotó: N.Á.

A szakmai oktatás 2020-tól a szakképzési törvény szerint történik. Megtudtuk, hogy a Tatabányai Szakképzési Centrumban (TSZC) rendkívül széles a választék. A hozzájuk tartozó tizenegy intézményben jelenleg 21 ágazat 49 szakmájában zömmel nappali képzés folyik, de egyre nagyobb az igény a felnőttek részéről is a tanulásra. Összesen 5500-5800 hallgatóról van szó, az oktatók száma pedig 577, ebből 380 a főállású.

Több érv is van amellett, hogy miért érdemes a szakmai oktatást választaniuk a felnőtteknek 

– mondja Pákozdi Szabolcs.

– Első helyen említem, hogy mindenki számára térítésmentes két szakma és egy szakképesítés megszerzése. Lényeges, hogy például ha 2000 órás lenne a képzési idő, akkor ez akár a 40 százalékára, vagyis 800 órára is csökkenthető. A hagyományos, kétéves képzési idő gyakorlatilag már nem létezik, helyette másfél, egy, vagy fél évre csökken a tanulás ideje, beszámítható az előzetes tudás, illetve gyakorlat. Ez azért fontos, mert nagyon sokan munka mellett tanulnak. Számukra kedvező megoldás az e-learning, vagyis a digitális oktatás is. A heti három alkalomból kettőt kiválthat, hogy otthonról követik a tananyagot, megkaphatják az előadások szövegét és a különféle teszteket.

Szóba került, hogy folyamatos a kapcsolatuk a cégekkel. Figyelembe veszik az igényeiket, azokhoz társítva indítják a képzéseket a különféle szakmákban. Hogy melyek a legnépszerűbbek? Sztárszakmának számít a villanyszerelő, négy képzés is indult a közelmúltban. A toplista élén van a hegesztő, a logisztikus,  a PLC programozó , mérlegképes könyvelő és a mechatronikai technikus is.

Több lehetőség is van

– A nappalis diákok gyakran együtt tanulnak a felnőttekkel, a vegyes csoportok aránya egyre nagyobb – teszi hozzá a TSZC főigazgatója. – Az úgynevezett duális képzésekbe bekapcsolódnak a vállalatok és intézmények, az utóbbira kiváló példa a tatabányai Szent Borbála Kórház. Oklevelet, szakmai bizonyítványt kapnak a végzősök. Lehetőség van speciális, érettségire felkészítő képzésre is Tatabányán, Tatán és Komáromban egyaránt. Azt javaslom, hogy a legfrissebb információkról az érdeklődők tájékozódjanak a tszc.hu honlapról.

Régen munkaerő-piaci képzésnek is nevezték, most szakmai képzés a hivatalos neve annak, amikor egy-egy szakmában elmélyedve tanúsítványt lehet kapni – a felnőttképzési törvény alapján –, majd ezután szakképző vizsgát lehet tenni. Fontos, hogy ez – amennyiben nem a szakképzési centrum valamely intézményében történik az oktatás – nem ingyenes, de ha erre van igény olyan szakmákban, amelyekben éppen nem indul térítésmentes oktatás, vannak lehetőségek. Jelenleg vármegyénkben a Dunagáz, az Oktáv, a TIT, a Best-Work Kft., a Rutin-Okt Kft. és az Edutus Egyetem kínálatából lehet válogatni.

Már márciusban elkezdődik a felnőttoktatás

Több tucatnyi szakmában tervezik a felnőttoktatás elindítását már márciustól nyári megszakítással novemberig a TSZC-hez tartozó intézményekben, Tatabánya, Tata, Oroszlány, Komárom és Kisbér városában. – A hagyományos szakmák, mint a villanyszerelő, hegesztő, fodrász, személy- és vagyonőr mellett vannak olyanok is, amelyekről kevesebben tudnak, de az előzetes igényfelmérések alapján szükség van az ismerőikre – mondja Pákozdi Szabolcs.

– Ilyen az alternatív járműhajtási technikus, a webfejlesztő, vagy a logisztikai technikus. Aki a részletekre kíváncsi, tehát az iskolákra, időpontokra, feltételekre, annak szintén a tszc.hu honlapunkat ajánlom.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában