Közlekedés

2023.04.14. 13:33

Évtizedekig fordított közlekedés volt az esztergomi utcában - meglepő az oka

Hamarosan át-, pontosabban visszarendeződik Esztergom fontos utcájának, a Simor János utca forgalmi rendje.

P. O. Z.

Az új forgalmi rend alapos figyelmet igényel majd

Fotó: Pöltl

Közlekedés szempontjából van egy furcsa utca Esztergomban, ahol mai napig fordított rend szerint autózhatunk. Ez a Simor János utca, a régi buszvégállomás utcája, vagy a helyiek által piac utcának nevezett közterület. A Simor János utca közlekedésének jelenlegi rendje, azaz a bal oldali közlekedés a korábban itt működő buszvégállomás, illetve a buszok jobb oldalra szerelt ajtajai miatt alakult ki annak érdekében, hogy az utasok a buszokról leszállva közvetlenül az utca közepén kialakított peronra léphessenek. 

A Simor János utca rendje megváltozik
Forrás: Google Maps

Ám a buszvég megszűntetése már indokolatlanná tette ezt a forgalmi rendet, így az április 22-én az megváltozik. Erre Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere Facebook-oldalán hívta fel figyelmet.

A polgármester így fogalmazott posztjában: „április 22-től a Simor János utcába a Terézia utca irányából érkezők az osztott útpálya jobb oldalán, azaz a Simor János utca páros oldalára hajtanak be, és bal oldalon, a páratlan oldalon hajthatnak ki, az eddigiekhez képest ellentétes irányban.” 

A Terézia utca felől érkezők (fekete nyíllal jelölt)
Forrás: esztergom.hu

Hernádi Ádám azzal folytatja üzenetét, hogy „a forgalmirend-változás érinti a Terézia utca, a Hősök tere és a Simor János utca kereszteződését is: a Hősök tere felől érkezők a Simor János utcába a jobbra (a Dobogókői út irányába) kanyarodó sávból tudnak majd behajtani, míg a baloldali sáv csak a balra (a Hősök tere felé) kanyarodást szolgálja a jövőben.” 

A Hősök tere- Ady Endre utca felől ékezőkre vonatkozó változás
Forrás: esztergom.hu

Az április 22-én bekövetkező változások érintik a Simor János utcának a Sissay köz, a Láhner György utca, a Magyar utca, a Malonyai utca és az Arany János utca kereszteződéseinek forgalmi rendjét is az alábbiak szerint. A Láhner György utca kereszteződésében a Simor János utcából csak jobbra kanyarodásra lesz lehetőség, míg a Magyar utcából, az oda behajtási engedéllyel rendelkező gépjárművezetők balra és egyenesen haladhatnak tovább.

A Sissay köz és a Simor János utca kereszteződésében a Sissay közből érkezőknek a kötelező haladási irány jobbra lesz. A Malonyai utca és a Simor János utca kereszteződésében a Simor János utcában haladva balra lehet majd kanyarodni, míg a Malonyai utcából egyenesen vagy jobbra lehet majd tovább haladni. Az Arany János utca és a Simor János utca kereszteződésében az Arany János utcából érkezőknek a Simor János utca páratlan oldalán húzódó, azaz jobb oldali forgalmi sávban lesz lehetőségük behajtani az utcába.

A változások miatt a jelenlegi KRESZ táblák egy részét is áthelyezik, részben pedig új táblák kihelyezésére is sor kerül. Emellett a Hősök tere, illetve a Terézia utca irányából érkezőket új előjelző KRESZ táblák figyelmeztetik a megváltozott forgalmi rendre, amíg a közlekedők az új helyzethez alkalmazkodnak.

Emiatt a Terézia utca felől a Simor János utcában a gépjárműforgalom a megszokottól eltérően a menetirány szerinti bal oldali sávban halad, míg az utcát a jobb oldali sávból lehet elhagyni a Terézia utca felé. Tekintettel azonban arra, hogy az intermodális csomópont létrejötte miatt a Simor János utcai buszvégállomás megszüntetésre került, így a továbbiakban már nincs szükség a fordított irányú közlekedési rend fenntartására sem, részletezik a városi honlapon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában