Haltelepítés

2023.04.27. 17:35

Három mázsa kecsege csobbant a Dunában Esztergomnál és Komáromnál

W.P.

Forrás: KEMHESZ

Április 27-én csütörtökön a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) országos kecsege programja keretében a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségével közösen (KEMHESZ) Esztergomnál, illetve Komáromnál is 150-150 kilogrammnyi, egyedi azonosítójellel ellátott kecsegéket telepítettek a Dunába. 

Nem fogható
A Wikipédia szerint a 2015-ben év halának választott kecsege a tokfélé családjába tartozó őshonos folyami hal, mely jellemzően a nagyobb folyók síkvidéki, alsószakasz-jellegű részén él. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, egy méretes példány súlya elérheti a 6-7 kilogrammot is. Rovarlárvákkal, apró csigákkal, kishalakkal és növényi törmelékkel táplálkozik. A kecsegék egyedszáma jelentősen lecsökkent, ennek köszönhetően az egész évben nem fogható fajok közé tartozik.

Megtudtuk, hogy a szervezetek eltökélt célja, hogy az említett halfaj állománya gyarapodásnak induljon: előfordulhat, hogy bizonyos esetekben horogra akadnak a kecsegék, de a példányokat a méret és a súly meghatározása után vissza kell engedni a vizekbe. A MOHOSZ OHSZK Halgazdálkodási Osztálya munkatársainak felügyelete mellett zajló telepítésekkel azt szeretnék elérni, hogy 2025-től a kecsege elvihető halfaj legyen. Az egyedi jelazonosítók használata azért is fontos, mert segítségükkel az országos szövetség számtalan információval gazdagodhat a halak életmódjára, szaporodása és viselkedésére vonatkozóan.

Osvald Zsolt, a KEMHESZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy a Fenntarthatósági témahéthez kapcsolódva hívta meg a helyi Babits Mihály Általános Iskola, a József Attila Általános Iskola és a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola tanulóit is a haltelepítésre, a bátrabbak egy-egy példányt a kezükbe is vehettek.

Kecsegét telepítettek a Dunába Esztergombál és Komáromban.
Az esztergomi iskolások is segítettek
Fotó: KEMHESZ

Az eseményen jelen volt Hernádi Ádám esztergomi polgármester is, aki szintén segédkezett a kecsegék Dunába juttatásában. Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója ismertette, hogy terveik szerint ősszel a vármegyei szövetség által termelt halak egy részéből szeretnének telepíteni.

Kecsegét telepítettek a Dunába Esztergombál és Komáromban.
300 kiló kecsege csobbant a Dunában
Fotó: KEMHESZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában