Konferencia

2023.04.01. 11:17

Fókuszba került a nemzetiségi névhasználata a tatabányai konferencián

Fontos témákat érintő konferencián vettek részt a vármegyében működő német nemzetiségi önkormányzatok vezetői, valamint a szlovák és roma nemzetiségi önkormányzatok elnökei. Az esemény fókuszában a nemzetiségi nyelven való egyéni névhasználat állt.

Sz. N.

A vármegyében élő nemzetiségiek vezetői tanácskoztak

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Ahogy arról beszámoltunk, Dr. Sudár Ágnes, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának hivatalvezetője az egyéni nemzetiségi jogokat ismertette, továbbá a nemzetiségi névhasználat jogi háttereiről számolt be. Ezt követően a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes, Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet tartott előadást a nemzetiségi nyelven való egyéni névhasználatról szóló elvi állásfoglalásról.  Példákon keresztül kitért az anyakönyvi eljárás anomáliáira, valamint megoldási lehetőségeire. Az egyéni és közösségi elvi állásfoglalások összeállítása csaknem kétéves előkészítés eredménye, amelyekhez szakértők és szakmai műhelyek véleményét kérték.

Minek nevezzelek?
A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes az ELKH - Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Nyelvtudományi Kutatóközpontjával közösen 2022. október 20-án tartott konferenciát az egyéni nemzetiségi névhasználat aktuális kérdéseiről. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartott eseményen a nyelvtudomány képviselői közül ötven fő személyesen vett részt, további negyvenérdeklődő pedig online kapcsolódott be.

Kiemelték, hogy a hazánkban élő nemzetiségi közösségek tagjainak önazonosságuk szabad vállalásához és megőrzéséhez, az anyanyelvhasználathoz, valamint saját nyelven való egyéni névhasználathoz való joga alapvető jog. Ezek tiszteletben tartása, hatékony érvényesítésük és védelmük valamennyi állami intézmény kötelessége.

Waldmann-né Baudentisztl Éva, a vármegyei németek önkormányzatának elnöke beszélt bővebben a nemzetiségi névhasználatról, valamint a nemzetiségi okmányokról. Végezetül a téma elméleti és gyakorlati dimenzióinak ismerete után a résztvevők feltehették kérdéseiket az előadóknak.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában