Fásítás

2023.04.12. 14:00

Fehér eperfáktól is zöldebb lehet Szőlős, ovisok segítettek az ültetésben (fotók)

A Településfásítási Programot három évvel ezelőtt az Agrárminisztérium az Országfásítási Program részeként indította útjára. Vértesszőlősön ezúttal tizenöt fát ültettek, fehér eper és puszta szil ékesíti immáron a települést.

Szalai Nikolett

Újabb 15 fát ültettek a Településfásítási program keretében Vértesszőlősön

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

– Idén második alkalommal pályáztunk sikeresen. Az elmúlt évben a fákat az óvoda, iskola közös udvarába telepítettük, az idei évben pedig a Hegyalja utca alján, egy újonnan átadott játszótér parkosítását végeztük el. Vértesszőlősre kimondottan jellemző az urbanizáció, rengeteg a házépítés, a zöldterületek beépítése, ezért kiemelt fontosságú számunkra, hogy foglalkozzunk ezekkel a faültetésekkel, illetve környezetszépítéssel – emelte ki Nagy Csaba, a település polgármestere. 

A Program szakmai koordinálását az erdőgazdaságok bevonásával az Országos Erdészeti Egyesület végzi. A Vérteserdő Zrt. működési területén az Országos Erdészeti Egyesület Vértesi Helyi Csoportja látta el ezt a feladatot 2020 és 2022 folyamán, így most 2023 tavaszán is, az egyes helyszíneken együttműködve a Vérteserdő Zrt. munkatársaival. 

– Alapvetően az volt a célunk, hogy olyan területeket kezdünk el parkosítani, ami a gyerekneveléssel és kicsit a jövőképpel egybeesik. Egyrészről szeretnénk jó példát mutatni a gyermekeknek, másrészről pedig be is vonjuk őket, hogy érezzék ennek a súlyát, meg valamilyen szinten a felelősségét is. Azt gondolom, hogy ezeket a fákat már nem magunknak telepítjük, hanem nekik – tette hozzá.

A 2023 januári igénylés során erre az évre a tízezer fő alatti települések részére tizenhárom fafajból összesen tízezer fa állt rendelkezésre, amelyből tavasszal és ősszel több mint négyszáz település zöldülhet.

– Ma a társadalmi igény az, hogy zöldebb legyen a környezet, hiszen a megnövekedett járműforgalom, a még nagyobb ipari termelési kapacitások bizony mind-mind felértékelték ezt a zöld környezetet, amit szeretnénk fejleszteni – hangsúlyozta beszédében Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki hozzátette, távlati céljuk, hogy 2030-ra huszonhét százalékra nőjön a fával borított területek aránya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában