Április 2.

2023.04.03. 09:41

Az autizmus világnapja alkalmából ismét kéken ragyogott a Turul-emlékmű

Április 2-a az autizmus világnapja. AZ ENSZ által 2007. december 18-án indított kezdeményezésének a célja az, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, amely a világon tízmilliókat érint. Magyarországon több mint százezerre tehető a diagnosztizált autisták száma.

Kemma.hu

Kékben ragyogott a Turul

Forrás: 24 Óra

Fotó: NÁ

Tatabányán és környékén a Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Szülőklub már évek óta azon dolgozik, hogy segítséget nyújtson azoknak a családoknak, akikhez bekopogtat e láthatatlan különlegesség, az autizmus

Sugár Gabriella, a Kék Madár Szülőklub alapítója rendszeresen tart érzékenyítő, interaktív tanórákat a megyében, s tapasztalatai szerint majdnem minden osztályban ül olyan gyermek, aki autisztikus tüneteket produkál. 

Havonta szerveznek összejövetelt, és „Bármi lehetek” címmel tehetséggondozó családi foglalkozásokat tartanak három témában autizmussal élőknek. 
Egymásra hangolva címmel érzékenyítő előadást, foglalkozást, beszélgetést szerveznek az autizmusról csoportoknak. 
Másfél éve működtetik az Érdekesen Bekötött Emberek Klubját, (ÉBEK), a kamasz klubot, melyet a tatabányai önkormányzat is támogat. Tavaly félévre négyszázezer, az idén már egész évre nyolcszázezer forinttal. 

Jelenleg az Önkormányzattal együttműködve arra keresik a megoldást, hogy miként biztosítható a már nem tanköteles autista fiatalok nappali ellátása.

A városban egyre növekszik az óvodáskorú sajátos nevelési igényű (SNI) – köztük az autista – gyermekek száma – olvasható Szücsné Posztovics Ilona polgármester közösségi oldalán.

Erre a kihívásra, kereste a megyei jogú város azokat a válaszokat, melyek segítségével megfelelő színvonalon biztosítható a fejlesztésük. 

Országosan egyedülálló módon az SNI gyermekek óvodai ellátását Tatabányán hálózati formában szervezték meg, amelynek a Tatabányai Sárberki Óvoda a központja. 

A gyermekek szakvéleményében szereplő fejlesztő órákat a megfelelő szakemberek megbízásával látják el, tavaly csaknem 220-250 óra/hét fejlesztő órát biztosítottak. 

Az SNI-s gyermekek ellátásának kötelezettségét valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda alapító okirata tartalmazza, így valamennyi intézményben biztosítják a sajátos bánásmódú gyermekek integrált ellátását, nevelését.

A városi SNI ellátó rendszer mellett a Tatabányai Éltes Mátyás EGYMI egy gyógypedagógiai csoportot működtet, amely 7-8 óvodás középsúlyos, súlyos autista gyermeket tud ellátni.

Az autizmus spektrumzavarnak máig nem ismert és tisztázott az eredete, illetve a kialakulása, és mivel nem betegségről beszélhetünk, hanem állapotról, gyógymód sincs rá, de az érintettek különböző képességeinek fejlesztése lehetséges.

Tatabánya városa igyekszik mindent megtenni azért, hogy biztosítani tudja az ehhez szükséges feltételeket, ezáltal is tehermentesítve az érintett családokat, lehetőséget biztosítva az autizmussal élő gyermekek megfelelő fejlődéséhez – olvasható a bejegyzésben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában