Gerecse Natúrpark

2023.03.08. 15:59

Új vízitúra útvonal létesülhet Vértesszőlős és Tata között - derült ki a konferencián

Tíz éve alakult meg a Gerecse Natúrpark. A kezdeti évekről és a jövőbeni tervekről tartottak konferenciát Tatán.

G. D. V.

Tíz évvel ezelőtt 30 önkormányzat 17 további szereplő közös szándékából jött létre a Gerecse Natúrpark

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A Gerecse Natúrpark első 10 éve címmel tartottak konferenciát március 8-án, szerdán délután Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban. Az Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség által szervezett eseményen Michl József, Tata polgármestere és az Által-ér Szövetség elnöke köszöntötte a résztvevőket. 

A városvezető beszédében kiemelte: éppen 10 esztendeje, hogy 30 önkormányzat és a 17 többi szereplő közös szándékából létrejöhetett a Gerecse Natúrpark. Azóta sok minden történt, tanösvények, kilátópontok, túraútvonalak létesültek.

Mára mindegyik településen jelen van valamilyen formában a natúrpark, és folyamatos az ehhez kapcsolódó oktatási tevékenység is. A konferencia célja, hogy bemutassa az eddigi eredményeket, és egyúttal előkészítse a Gerecse Natúrpark elkövetkező évtizedét.

A köszöntő után dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója számolt be a natúrpark első 10 évéről, majd Csonka Péter, a Tatai Vadlúd Sokadalom főszervezője beszélt a rendezvényük szerepéről. Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület vezetője a Gerecse Natúrparkban történt turisztikai fejlesztésekről, attrakciókról is szót ejtett. Kiemelte, hogy a TOP Plusz pályázatnak köszönhetően többek között megvalósulhat egy vízitúra útvonal Vértesszőlős és Tata között. 

A Gerecse Natúrpark Látógatóközpontot Gadácsi Péter, a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház intézményvezetője mutatta be. Labanc Györgyi, a Természetes Életmód Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig arról beszélt, hogy a natúrparknak milyen szerepe van a környezeti nevelésben és a szemléletformálásban.

A rendezvényen láthatta a nagyközönség először a Gerecse Natúrparkot bemutató fotóalbumot is. Illetve három olyan személy részesülhetett kitüntetésben, akik az elmúlt időszakban sokban járultak hozzá munkájukkal a natúrpark fejlődéséhez. 

Elismerést kaptak áldozatos munkájukért:

  • Horváth Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Természetjáró Szövetség volt elnöke,
  • Czumpf Attila, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet egykori vezetője,
  • Molnár András, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tatai Szakaszmérnökség vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában