Szerelem és múlt

2023.03.13. 17:30

Múzeumba mehetnek a menyasszonyaink - ezek a párok örökké mesélhetnek a szerelemről

A Magyar Menyasszony kiállításra Komárom-Esztergomból is várják a fotókat, tárgyi emlékeket. Mi találtunk is olyan fotókat, amelyeknek ott lenne a helyük!

Kemma.hu

Kollégánk nagyszülei majd' 100 évvel ezelőtt, vértesszőlősi esküvőjükön

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállítást tervez 2023. decemberére „Magyar Menyasszony” címmel, amelyre magánemberek saját és családjuk esküvői fotóit, a nagy naphoz kötődő tárgyi emlékeit várják egészen március 31-ig. Mi is találtunk néhány fotót, amelynek helye lenne ezen a kiállításon. Például azoknak a több mint hetvenéves tardosi esküvői fotóknak, amiket a Fortepan tett halhatatlanná.

Vagy szintén Tardosról azoknak a pároknak a képeit, akik 2022 szeptemberében épp 920 éve éltek együtt. Esetleg a cikkünk kiemelt képén látható fotót, amelyen majd' bő 100 éves esküvői társaság látható az ifjú pár, Mariska és József mellett. És még számos történet, régi vagy frissebb emlék mutathatja be a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változását, így pedig egy közös történet születhet mindenki történetéből.

A múzeum tájékoztatása szerint a Magyar Menyasszony című kiállításhoz a fényképek mellett olyan tárgyakat is várnak, amelyek a Kárpát-medencei esküvői szokásokhoz köthetők, de viseleteket (ruhát, cipőt, fátylat, csokrot, ékszert), festményeket, keretezett menyasszonyi koszorút és pártát, étkészletet, meghívókat, dísztáviratokat, menüsorokat, leveleket, naplókat, iratokat és egyéb dokumentumokat is szívesen fogadnak. 

Ahogy mi is. Ha őriznek otthon kedves esküvői fotót, történetet, ne csak a Nemzeti Múzeumnak, hanem nekünk is küldjék el a [email protected] mailcímre, hogy megmutathassuk, milyen szépek és gazdagok Komárom-Esztergom esküvői hagyományai!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában