Évforduló

2022.09.15. 17:30

Házasokat ünnepelt Tardos: összesen 920 éve élnek együtt a jubiláló párok (fotók)

A településen immáron a tizennegyedik alkalommal köszöntötték a kerek házassági évfordulójukat ünneplőket. A megható eseményen csaknem harminc pár vett részt.

Petrik József

Forrás: beküldött

A község közösségi oldalán jött szembe egy, helyi rendezvényre szóló meghívó. Csabán Tibort, a szervezőt kérdeztük az eseményről, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek. Tibor szerint ez egy „Hungarikum”.

Annak idején, 2009-ben az adta az ötletet, hogy a katolikus egyház minden évben „megtartotta” a jubiláns házasok szentmiséjét. Az akkori szervezők úgy gondolták, hogy a Tardoson, a hivatalban kimondott „igeneknek”, a polgári szertartásoknak is legyen évente egy ünnepnapja. Így idén, immár 14. alkalommal szervezték meg a kerek házassági évfordulós párok köszöntését. 

A megemlékezésnek a közösségi ház adott otthon, ahol 29 házaspár gyülekezett. A kerek évfordulósok között volt gyémánt,- arany- és ezüstlakodalmas is. Gyémántos volt Motil Paula és Győrik András, továbbá Bélik Magdolna és Imeli Mihály, ők 60 éve fogadtak örök hűséget egymásnak. 

Az aranylakodalmasok Fóhner Gizella és Chmelovics János, valamint Árendás Zsuzsanna és Bogdán János voltak. Az ezüstlakodalmukat ülte, Király Andrea és Fejér Zoltán, Fodor Csilla, valamint Moravcsik József, illetve Tobik Anna és Tanka Róbert. A 29 házaspár hivatalosan együtt töltött éveinek összege 920 év.

Az eseményen Csabán Béla polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd felkonferálta a meglepetés vendégeket, Ulyana Donetskayát és Blanár Dávidot. A duett az alkalomhoz illő slágerekkel szórakoztatta a nagyérdeműt. Az ének után Pintér Gyuláné, 40 éve házas, Illyés Gyula: Jó érezni című versét szavalta el.

Gulyás Lászlóné anyakönyvvezető, megható beszédét egy felemelő eskü, valamint az első csók megismétlése tette teljessé. Ezután vetítés következett, amelyen láthattuk, hogy a 60 évvel ezelőtt, illetve az 5 éve készült esküvői fotók között azért vannak különbségek. A házaspárok fényképei között érzelmes és mosolyogtató felvételek egyaránt akadtak. Évről – évre élmény nézni ilyenkor az arcokat, amelyeken különböző érzelmek láthatók. Azért kérdő tekintetek is akadtak, mely házaspár látható a patinás fotókon.

A „hivatalos” rész koccintással zárult. A poharak kiürítése után a résztvevők lesétáltak a művelődési házba. Ott Ulyana és Dávid saját dalokkal fokozta a hangulatot. Ezután az örökifjú párokat a polgármester név szerint szólította. A hölgyek rózsát, míg az urak emléklapot, valamint egy hagyományos tardosi lagzi fotójával „díszített” bögrét kaptak ajándékba.

Pluszként, azt a CD-t is megkapták, amelyen Csabán Tibornak, a Gorba Rádió szerkesztőjeként, 5 évvel ezelőtt, az ünnepelt párokkal készített vidám interjúi voltak. A szívet melengető program zárása a nyitótánc volt. Felcsendült a „Výdala ma mamiĉka” – Férjhez adta legidősebb lányát az édesanya – című szlovák örökzöld. Ezzel zárult az ünnepelteknek rendezett esemény. Közhely, de ez az ünnepség sem jöhetett volna létre a polgármesteri hivatal munkatársai, illetve az óvoda dolgozóinak segítsége nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!