Szemléletformálás

2023.03.31. 11:15

Autizmus világnapja: sokszínű programokat szervez a tatabányai Kék Madár Klub

Kéken ragyog majd április 2-án hazánk több ikonikus épülete. Az Autizmus Világnapja alkalmából a Léleksegítő Alapítványon belül működő Kék Madár Szülőklub is szervez ismeretátadó, szemléletformáló programokat.

Kemma.hu

Kéken ragyog április 2-án hazánk több ikonikus épülete. Tatabányán a Turul Emlékmű is

Forrás: 24 Óra

Fotó: S.G.

A Kék Madár Szülőklub már évek óta azon dolgozik Tatabányán és környékén, hogy segítséget nyújtson azoknak a családoknak, akikhez bekopogtat e láthatatlan különlegesség. Az Autisták Országos Szövetsége weboldalán lévő adatok szerint hazánkban 20 ezer autista élhetett évekkel ezelőtt, s hozzávetőlegesen egynegyedük 18 éven aluli. 

Ma már a szakértők sem tudnak pontos számokat mondani. Sugár Gabriella, a Kék Madár Szülőklub alapítója rendszeresen tart érzékenyítő, interaktív tanórákat a megyében, s tapasztalatai szerint majdnem minden osztályban ül olyan gyermek, aki autisztikus tüneteket produkál. Sajnos túlterheltek a diagnosztikai központok, s a szülők között is vannak olyanok, akik még ma is aggódnak: mi lesz, ha „papírja lesz” róla a gyereknek? Hogy tudnak majd neki intézményt választani?

A Kék Madár Szülőklub évek óta azon dolgozik, hogy segítse az érintett szülőknek a feldolgozást, s az oktatási intézmények dolgozói és tanulói számára az elfogadást. Zárt és nyílt közösségi oldalt indítottak, ahol megosztják tapasztalataikat, s egymásnak is segítenek. A Kék Madár az elmúlt időszakban pályázati támogatásokkal különböző projekteket dolgozott ki, segédanyagokat készített.

Klubokat, összejöveteleket tartanak

A Léleksegítő Alapítvány Kék Madár Szülőklubja havonta szervez összejövetelt, általában minden hónap második szerdáján délután a Puskin Művelődési Házban és online. Bármi lehetek – tehetséggondozó családi foglalkozásokat tartanak három témában autizmussal élőknek.
Egymásra hangolva – érzékenyítő előadást, foglalkozást, beszélgetést szerveznek az autizmusról csoportoknak. Szemléletformáló tanórát szerveznek általános- és középiskolásoknak. Másfél éve működtetik az Érdekesen Bekötött Emberek Klubját, (ÉBEK), a kamasz klubot. Színpadra vittek a közelmúltban egy interaktív zenés tanórát megyei alkotók közreműködésével, s szakirodalom, munkafüzetek állnak ma már a szülők és a pedagógusok rendelkezésére.
Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatával is együttműködnek. Közösen gondolkodnak azon, miként tudnák az érintettek életszínvonalát javítani. 

Április 2-án van az Autizmus Világnapja. Ilyenkor kék színben ragyognak a hazai ikonikus épületek, emlékművek. A Turul is. Az akció támogatást és biztatást jelent az autizmussal élő családoknak. Az autizmussal élő családokat segítő, támogató Léleksegítő Alapítványon belül működő Kék Madár Szülőklub több programot is szervez az évforduló kapcsán Tatabányán.

Április 3-án, hétfőn 17 órakor Érted szóló szavak címmel kommunikációt segítő, játékos interaktív foglalkozást tart autizmussal élő gyerekeknek, fiataloknak Tóth Zsóka a Puskin Művelődési Házban. Április 15-én, szombaton 14 órakor könyvtárlátogatást szerveznek a József Attila Könyvtárban, amely autizmusbarát intézményként próbálja segíteni e láthatatlan különlegességgel élők eligazodását az épületen belül, s a kötetek között.

Április 19-én, szerdán 16.30 órakor szülőket, érdeklődőket várnak a Puskin Művelődési Házban egy különleges klub keretén belül, ahol arra keresik a választ: mit tegyenek azok, akiknél beköszönt a láthatatlan különlegesség? Sugár Gabi, a klub alapítója és Kelemen-Kálazy Éva, a Kék Madár szakértője válaszol a szülők kérdéseire.

Április 22-én, szombaton 14 órától az Érdekesen Bekötött Emberek Klubja (ÉBEK), azaz az autizmussal élő kamaszok klub tart nyílt órát a megyei könyvtárban. A klub már másfél éve működik, s segíti az autizmussal élő tizenéveseket. Ezúttal várják azokat, akik szeretnének majd csatlakozni e különleges csoporthoz, amelynek szakmai vezetője Kelemen-Kálazy Éva autizmus szakértő.

Május 7-én, vasárnap, 10 órától a Tatai Kalandpark látja vendégül a családokat. A létesítmény a jövőben autizmusbarát szolgáltatásokkal várja a kalandra éhes fiatalokat, családokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában