Szemléletformálás

2023.03.13. 13:54

Autista kisfiú anyukája írt mesét Varázslatos Dorombiáról, a sokszínűség csodájáról

Z. Kiss Adrienn negyedik mesekönyve egy varázslatos cicaország –Dorombia – különleges kiscicáin keresztül mesél a sokszínűségről, az elfogadásról. A mesekönyv autista gyermekek ingyenes nyári táborozását támogatja majd a Szikra Tehetséggondozó Egyesület szervezésében. Adrienn többször tett eleget a tatabányai Kék Madár Szülőklub meghívásának. Legutóbb könyvbemutatót tartottak a megyei könyvtárban. Ezúttal legújabb kötetéről mesélt.

Sugár Gabi

Z. Kiss Adrienn negyedik mesekönyve egy varázslatos cicaország –Dorombia- különleges kiscicáin keresztül mesél a sokszínűségről, az elfogadásról.

Forrás: beküldött

Z. Kiss Adrienn pedagógus, aki korábban már több szemléletformáló mesekönyvet is írt a kicsiknek. A szerző két kisfiú édesanyja, nagyobbik fia Csongor nembeszélő autista. Az ő hatására kezdett négy éve az autizmusról írni, hogy könyveivel az elfogadásért tegyen. Legújabb mesekönyvében a Varázslatos Dorombiában egy különleges cicaországot ismerhetünk meg. A történet főszereplői bár egy napon születtek, mégis nagyon különbözőek. Van, akinek hallókészüléke, másnak szemüvege van, és olyan cica is él Dorombiában, akin bár nem látszik, de autizmussal él. Egy varázslat következtében azonban, egy napon, minden gyermek egyformává válik. Hogy milyen hatással lesz ez a hétköznapokra? Könnyebb vagy nehezebb lesz a cicák élete ebben az új helyzetben? Szükséges-e mindenkinek ugyanolyannak lennie? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a könyv lapjain. 

Adrienn legutóbb a Bethesda Gyermekkórház SNI fogászatáról írt önkéntesként mesét tavaly. Azóta foglalkoztatta egy olyan mese megírása, aminek a fókuszába a sokszínűség, és az elfogadás kerül:

– Az, hogy két ennyire különböző fiam született sok dologra megtanított, és ez inspirált a meseírás alatt. A mi családunk is olyan, mint Dorombia, mindannyian különbözőek vagyunk. Más dolgokban vagyunk ügyesebbek, és más dolgok jelentenek nehézséget nekünk is, ahogy a cicáknak a mesémben. Pedagógusként és édesanyaként szenvedélyesen hiszek abban, hogy a gyerekek korai szemléletformálása képes jobbá tenni a jövőt. Nekünk, felnőtteknek, csak segítenünk kell őket azzal, hogy ítélkezés nélkül mutatjuk meg nekik a világot. A mesénél erre keresve sem találhatunk jobb eszközt. 

Varázslatos Dorombiában a cicák olyan sokfélék, mint a mezőn a vadvirágok. A történet arról szól, hogy milyen lenne a világ, ha a gyermekek egyformává válnának egy varázslat miatt. 

Bízom benne, hogy a mese végére mindannyian meglátjuk a sokszínűségben rejlő csodát. Hiszen a pipacstól sem várjuk el, hogy gyógyteát lehessen belőle készíteni, mint a kamillavirágból, és a kamillától sem, hogy piros szirmai legyenek, mint a pipacsnak. Nem kell őket egymáshoz hasonlítani, úgy csodálatosak, ahogy vannak. Csakúgy, mint a gyerekek… – mesélte Adrienn, aki most is, mint a korábbi könyveinél, a szemléletformálás, az érzékenyítés mellett a jótékonyság miatt vállalkozott az írásra. 

– A Szikra Tehetséggondozó Egyesület munkáját régóta figyelemmel kísérem. Tavaly, amikor elsőként szervezték az országban Einstein születésnapján a PI futást, én is velük futottam, hogy támogassam az ingyenes nyári táboraikat, amiket olyan autista gyerekeknek szerveztek, akiket máshol nem tudnak fogadni. Itt lehetőséget kapnak, hogy kortársakkal, szakszerű segítséggel, fantasztikus élményeket szerezzenek. Az a lelkesedés, ahogy az egyesületben az autista gyermekekért dolgoznak, példaértékű. Pontosan ezért szerettem volna nekik segíteni a mesekönyvemmel, ami az idei PI futáson, március 18-án, fog megjelenni, és a bevételéből a nyári tábort támogatja. A mesémhez Rácz Zsuzsa író, és Szalai Kriszta színművésznő is írt ajánlót, ami megerősített abban, hogy valóban szükséges ezzel a témával foglalkozni – mondta büszkén Adrienn.

SZIKRA táborokat szerveznek
Az egyesület alapítója, érintett édesanya, Zádori Henrietta rendkívül boldog, hogy egyesületük küldetése egy mesekönyvön keresztül is támogatást kap. A táborral kapcsolatban elmondta: a közösen átélt élmények nagyon sokat adnak a gyerekeknek, függetlenül attól, hogy neurotipikus vagy atipikus a fejlődésük. Hiszünk abban, hogy az autista gyerekek is megérdemlik ezt, ezért fogalmazódott meg négy éve, az első ingyenes SZIKRA tábor gondolata. 2020-ban és 2021-ben Érden, majd 2022-ben már 6 városban, idén pedig az ország összes megyeszékhelyén szeretnénk Szikra Tábort szervezni. 2022-ben „Az év önkéntes programja” díjat nyertük el, ami hatalmas megtiszteltetés nekünk, csakúgy, mint a résztvevők és a szülőtársak pozitív visszajelzései.  Az elfogadás csodákat eredményez… ahogy a mesében, úgy a hétköznapi életben is…

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában