Világjáró

2023.03.18. 14:16

39 országon át szerzett kalandjairól mesélt Illés Adorján, a kerékpárosok évének arca

Negyvenötezer-ötszáz kilométert tett meg kerékpárjával a baji születésű Illés Adorján. A négy évig tartó expedíciót volt, hogy pokoli hőségben, és volt, hogy fagypont alatt tette meg.

Szalai Nikolett

Négy év alatt kerülte meg a Földet kerékpárjával

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

– Szerencsére nem az történt, hogy egyik napról a másikra találtam magam mondjuk a négyezer-ötszáz méter magas hágón Tádzsikisztánban, ahol repkedtek a mínuszok, vagy Grúziában, ahol egyszer ötvenhat fokot mutatott a hőmérőm, hanem fokozatosan haladtunk kerékpárjainkkal az országokon és az időjárási különbségeken keresztül. Így a testünknek volt ideje fokozatosan alkalmazkodni a változásokhoz – fogalmazott beszámolójában Illés Adorján, a baji világjáró.

– A négy év alatt egyszer sem éreztem azt, hogy feladnám, pedig rengeteg embert próbáló és életveszélyes kalandba keveredtem. De valahogy a veszélyes helyzetek végére mindig megmenekültem és többé váltam a kihívások által. Az expedícióm alatt végig azt éreztem, a helyemen vagyok, ezt kell csinálnom, hogy azzá az emberré váljak, akivé legbelül éreztem, hogy szeretnék lenni – mesélte Adorján, aki harminckilenc országon át tekert, közben különböző kultúrákkal ismerkedett meg.

– Az egyik kedvenc tapasztalatom az az, hogy bármerre is jártam, mindenhol segítőkész emberekkel találkoztam. Ha nagyvárosban jártam, ha kis településen, ha gazdag országban, ha szegénynegyeden keresztül utaztam, az emberek mindenhol segítették az expedícióm. Rengetegszer meghívtak minket ebédelni, ajándékszállást kaptunk pár perc beszélgetés után, útbaigazítást, kedves szavakat mindenhol – idézte vissza az emlékeit a világjáró, aki társaival az  útja során hatvanöt-hetven fát ültetett el legalább harminc országban. 

– Ültettünk fát Törökországban egy helyi családdal, Indiában egy csodálatos botanikus kertben, Malajziában egy tűzoltóságon, vagy épp Ausztráliában egy meditációs központban – tette hozzá. Adorjánnak Nagy Mosolykönyv címmel jelent meg első kötete, és már a másodikon dolgozik.

A kalandor emellett előadásokat és motivációs tréningeket tart országszerte. A Komárom-Esztergom Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság a 2023-as évben „Tekerj velünk!” elnevezéssel hirdette meg a kerékpárosok évét, amelynek Illés Adorján lett az arca.

 

Címkék#biciklis

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában